Резолюція конгресу США про перемогу України у війні: коли настане мир

Поки проєкт резолюції про перемогу України у війні проти рф це лише декларація. Однак це свідчить про підтвердження двопартійної підтримки України в конгресі США.

Резолюція конгресу США про перемогу України у війні
Резолюція конгресу США про перемогу України у війні

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Фесенко.

«У Вашингтоні представили проєкт резолюції про перемогу України у війні проти рф. Це поки що проєкт. Вона ще не проголосована. Це дуже важлива для нас декларація, тому що головний її політичний зміст та сенс, окрім підтримки нашої країни це вступ України до НАТО. Варто зазначити, що США — найголовніша країна в НАТО. Тому її думка для інших країн важлива. Однак найбільш значуще для нас — проект резолюції, який фіксує двопартійну підтримку України. Важливо, що цей проєкт було підготовлено представниками, як демократичної так і республіканської партії. Це свідчить про підтвердження двопартійної підтримки України проти агресії рф», — каже експерт.

Він підкреслив, що не варто очікувати, що після цього проєкту резолюції Україна одразу переможе і рф капітулює.

«Це означає, що в конгресі будуть підтримувати законодавчі ініціативи щодо України, як демократами так і республіканцями. Певною мірою це впливатиме на політику Білого дому. Вона спрямована на нашу підтримку. А резолюція є певним політичним дороговказом, про те, що підтримку Україні треба посилити», — каже експерт.

Він підкреслив, що не варто очікувати, що після цієї резолюції в москві будуть казати, що рф за мир.

«Будемо реалістами. В кремлі будуть це критикувати, використовувати пропагандистські наративи. москва хоче миру, але на своїх умовах. На завершення війни буде впливати не резолюція конгресу США, а розвиток військових подій на фронті протягом поточного року, а також наближення президентських виборів в США. З високою вірогідністю процес консультацій, обговорень, як завершувати війну в Україні набуде інтенсивності наприкінці цього року. Це не означає, що почнуться мирні перемовини та сторони домовляться про мир. Однак початок президентських виборів в США буде впливати на політичну ситуацію та на війну між рф та Україною», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що у Вашингтоні представили двопартійний проєкт резолюції нижньої Палати представників США «Щодо позиції Палати представників стосовно умов перемоги України».