Навіщо китайський посол у Франції заявив про російський Крим?

Скоріш за все, скандальна заява китайського посла Лу Шайе є помилковою особи-стою позицією.

Лу Шайе
Лу Шайе

Про це в коментарі i-ua.tv заявив екс-посол в КНР Ігор Литвин.

«Китайський посол у Франції в інтерв’ю зазначив, що колишні республіки, які входили до складу СРСР не мають відповідного документу, який би засвідчував їх суверенітет. Тим самим він заперечив легітимне існування також і рф. Адже вона та-кож була у складі СРСР. А відповідаючи на питання чий має бути Крим — територією рф чи України, посол Лу відповів, що тут має бути співвідношення думок і поглядів. Проте наступного дня було видалено це повідомлення та текст інтерв’ю китайського посла у Франції з сайту китайського посольства у Парижі. А на сайті МЗС КНР у розділі „Діяльність дипмісій Китаю за кордоном“ за 21, 22 та 23 квіт-ня немає жодної інформації, про те що посол давав інтерв’ю. А от інформація про інтерв’ю посла КНР у Державі Кувейт місцевому виданню є! Тобто в КНР намагаються приховати ситуацію, яка відбулася у Франції. Якби в КНР визнали, що заява посла Лу Шайе є модернізацією позиції Китаю, тоді б роль Китаю, як провідного медіатору у складній ситуації врегулювання військового конфлікту, як цю війну називають у Китаї, між рф та Україною, не підтвердилася б. Китай не міг цього допу-стити. Тому всі слова сказані Лу Шайе були видалені», — каже експерт.

«Більше того, згодом Пекін дистанціювався від скандальних висловлювань свого посла в Парижі Лю Шайе про Крим та пострадянські країни — дипломат висловлював „особисту думку під час теледебатів“. Після того, як стенограму інтерв'ю видалили з офіційного акаунту, представниця МЗС КНР заявила, що Пекін не ставить під сумнів суверенітет держав, які входили до СРСР, а китайське посольство в Парижі випустило спеціальне комюніке: КНР не змінює офіційну позицію щодо українського питання і, як і раніше, претендує на роль миротворця», — повідомив посол Ігор Литвин.

За його словами, така заява посла Китаю у Франції про український Крим є помилковою.

«Чи не є це провокацією, щоб подивитися на реакції США та країн ЄС, треба розбиратися. Однозначні висновки робити зарано. Тут або Лу Шайе вигадав щось самостійне для того, щоб охарактеризувати ситуацію, яка склалася на цей момент, чи був захоплений зненацька цими запитаннями. Напевно, він був непідготовлений. Адже китайська позиція є незмінною з січня 1992 року, коли було підписано угоду про встановлення дипломатичних відносин між КНР та Україною, а також був укладений меморандум про те, що Китай визнає територіальну цілісність і суверенний статус України, Україна в свою чергу підтверджувала, що Тайвань є невід’ємною частиною Китаю і уряд в Пекіні є єдиним законним урядом Китаю, а КНР визнала Крим українським. Можливо посол Лу Шайе був необізнаний в цьому питанні. Зокрема, що суверенність, територіальна цілісність та недоторканість кордонів країн визнаються обома сторонами. Тому думки посла Лу Шайе суперечать офіційній позиції Китаю. Зокрема, що Крим є невід’ємною частиною території України. Тому, скоріш за все, скандальна заява Лу Шайе є помилковою особистою позицією», — каже посол Ігор Литвин.