Вперше міжнародний орган визнав геноцид українського народу, — Пилипенко

27 квітня ПАРЄ підтримала резолюцію, яка стосується примусової депортації українських дітей і дорослих в росію. Там визнали це ознаками геноциду.

Парламентська асамблея Ради Європи
Парламентська асамблея Ради Європи

Таку резолюцію необхідно розглядати як визнання геноциду українського народу саме на міжнародному рівні. Про це заявив юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Насправді навіть Міжнародний кримінальний суд поки що розслідує такі дії як воєнний злочин депортації. А Парламентська асамблея Ради Європи, яка постійно підтримує Україну та прагне покарати рашистів за агресію, цією резолюцією фактично визнала офіційно й публічно, що це не є воєнний злочин, що це має всі ознаки порушення конвенції „Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього“. Тому вперше міжнародний орган визнав такі дії як геноцид. Це має досить вагоме значення. Хоча таке резолюція є більш політичним фактом, адже відображає позицію делегатів різних парламентів країн Ради Європи, які голосували. Не можна недооцінювати її важливість», — пояснив він.

Парламентська асамблея Ради Європи звернулася як міжнародна організація до Міжнародного кримінального суду, щоб оцінити обставини та докази, трактуючи дії росіян саме як геноцид.

«Безперечно ми прагнемо того, щоб група держав, які засуджують злочин геноциду українського народу, збільшувалася. А резолюція — це крок до міжнародного визнання факту того, що здійснюється саме геноцид, а не просто воєнні злочини чи злочини проти людяності. Росіяни переслідують специфічну мету з умислом знищити саме український народ, українську націю. Прийняття такої резолюції ПАРЄ буде сприяти тому, що світ переконливо та без сумнівів буде говорити про те, що росіяни здійснюють геноцид», — сказав юрист.

Більш того, на його думку, така резолюція може навіть призвести до збільшення пулу держав, які підтримують створення міжнародного кримінального трибуналу для покарання росіян за агресію.

Також у ПАРЄ прийняли правку до резолюції, що до депортації українців причетний і самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко.

«лукашенко причетний перш за все до агресії. Те, що прийнята правка, — це більше політичний акт. Але якщо Міжнародний кримінальний суд, який комплексно буде розслідувати такі дії, визнає все-таки їх як геноцид і встановить обставини, які дають підстави стверджувати про те, що хтось із білоруських лідерів, чи той же лукашенко, причетний, безперечно, це призведе до ордера на його арешт саме по цій справі. Я думаю, що по цій справі будуть ще ордери видані й щодо інших високопосадовців у росії, а, можливо, і в білорусі», — зазначив експерт.

За його словами, така правка може слугувати сигналом для Міжнародного кримінального суду, щоб детальніше оцінити цю ситуацію з точки зору міжнародного кримінального права.

«Питання в тому, що ми повинні досягти істини, досягти справедливості, бо ті дії, які вчиняють росіяни по відношенню до українських дітей, не є депортацією, це цілеспрямована політика російської влади — геноцид українського народу», — підсумував Пилипенко.

Рекомендовані публікації