Прояв економічного тероризму, — експерт про примусову накопичувальну пенсійну систему

Проєкт Закону «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» (№ 9212) є проявом економічного тероризму. Бо його автори хочуть взяти у фінансові заручники практично всіх працівників в Україні та тримати їх десятки років на фінансовому гачку, оскільки доля примусово утриманих із зарплат коштів буде завжди залежною від фінансово-економічної політики влади та «апетитів» розпорядників людських накопичень.

Прояв економічного тероризму, — експерт про примусову накопичувальну пенсійну систему

Про це заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Законопроєкт про запровадження примусової накопичувальної пенсійної системи — це, мабуть, вже 30-а спроба пролобіювати інтереси недержавних страхових компаній з метою отримання надвеликих коштів у їх розпорядження. Зазначеним лобістом виступає з 2019 року народна депутатка Галина Третякова. При чому, вона й не приховує, що є лобістом. Попередні її законопроєкти фактично були провалені у Верховній Раді, за ними закріпився досить чіткий ярлик „корупційні закони“, які можуть призвести до суттєвих економічних і соціальних потрясінь у країні. Такі висновки робилися навіть Комітетом антикорупційної діяльності Верховної Ради через те, що попередні законопроєкти Третякової не містили жодної пропозиції щодо збереження накопичень від інфляції, можливих зловживань з боку працівників цих компаній і звичайного банкрутства. Жодного інструментарію збереження цих коштів не існує», — пояснив він.

За його словами, елементарний розрахунок показував, що при тих відсотках утримань із заробітної плати, які закладалися в попередніх проєктах Третякової, «додаткова пенсія» у кращому випадку становила від 300 до 1500 грн (це при 40 роках відрахувань і при належному захисті від інфляційного знецінення).

«Крім збурення, цей законопроєкт нічого доброго не робить. З 1 січня наступного року має відраховуватися певна кількість коштів з кожного працівника та кожної фізичної особи-підприємця (ФОП). Нещодавно міністерка соціальної політики заявила, що отримання коштів на примусове накопичення має бути не менше ніж 7−10%. У реальності елементарні економічні розрахунки показують, що для того, щоб людина отримувала хоча б близько 50% від тої пенсії, яку вона заробила за сучасної системи, ці внески мають бути щонайменше 20−25%. Таким чином в основі залучення до цієї пенсійної системи є дві брехні. Перша полягає в тому, що пенсіонер покращить свої умови життя, але в кращому випадку це станеться після 30−40 років щомісячного додаткового накопичення. А друга — сумнівно, що ці кошти взагалі прийдуть до пенсіонерів, бо автори законопроєкту так і не спромоглися передбачити механізми збереження цих багаторічних відрахувань», — сказав експерт.

Ще одна брехня, на його думку, полягає в тому, що головною причиною занизької пенсії є те, що базова зарплата пенсіонерів, коли вони працювали, була в рази менша за аналогічну працю навіть у найближчих країнах.

«Якби українська зарплата була у 2−4 рази більше, ніж вона є на сьогодні, то відповідно й відрахування до Пенсійного фонду були б більші, а відтак і пенсії були б у 2−3 рази більші», — додав Кондрюк.

Також автори законопроєкту стверджують, що участь у цьому примусовому накопиченню будуть брати роботодавці.

«Але на ці ж відсотки буде фактично зменшений єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Таким чином надходження до Пенсійного фонду в його звичайному розумінні будуть скорочені на 3%», — сказав фахівець.

Він повідомив, що на сьогоднішній момент за «найм'якшими оцінками» третина українців працює в тіні, за прагматичними — більше двох третин прямо чи опосередковано отримує неофіційні трудові доходи, а відтак не сплачує внески до Пенсійного фонду. Зазначена система призведе до поглиблення тінізації, переконаний експерт.

Окрім цього, Кондрюк наголосив, що законопроєкт підписало 47 народних депутатів. А для подачі проєкту необхідний лише один депутат, і документ буде зареєстрований.

«Таке „хорове“ подання законопроєкту говорить лише про спробу розмити свою відповідальність. І якщо раніше Третякова йшла першою як автор, то цього разу вона вирішила прикритися одним зі своїх начальників — Арахамією. Серед авторів законопроєкту є надзвичайно дивні особи, які відносяться до керівництва Верховної Ради, до керівництва „Слуги народу“, і є доволі одіозними, щодо яких звучать постійні скандали», — підкреслив фахівець.

На виконання цього законопроєкту автори в перший рік реалізації закладають понад 30 млрд грн. Але, за словами експерта, вона навіть не намагаються пояснити, у кого в дефіцитному бюджеті треба забрати на «додаткові видатки, створення й утримання» проекту накопичувальної пенсійної системи.

«Хіба в період війни пропонувати такий законопроєкт на часі? У період тотальної руїни, у період зняття доплат нашим військовим, у період заморожених заробітних плат і пенсій. Це лише говорить про те, що авторам проєкту свербить отримати сотні мільярдів гривень щорічно для використання їх через страхові приватні компанії без гарантії повернення», — підсумував Кондрюк.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про обов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Проєктом передбачається встановити обов'язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов'язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників.