Закон про повернення 30 тисяч військовим не можна відкладати — правозахисник

Верховна Рада має діяти на користь українського народу, а не на користь корупційної групи осіб чи посадовців.

Закон про повернення 30 тисяч військовим не можна відкладати
Закон про повернення 30 тисяч військовим не можна відкладати

Про це в коментарі i-ua.tv заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Грошей в бюджеті на виплати не вистачає. Але ці кошти треба правильно перерозподілити. Тим паче ми достовірно не знаємо, куди йдуть бюджетні кошти. Більш того, ніхто не прибрав корупцію. А це мільйонт коштів. Тому затягнення повернення 30 тис. військовим лише підриває моральний дух бійців, які віддають своє життя за Україну. Вони розраховують, що держава за це їх буде підтримувати. А виходить все навпаки. Оце дуже небезпечно. Закон про повернення 30 тисяч не можна відкладати, бо це може затягнутися надовго. Якщо суддям та силовикам підняли зарплату, то що неможна направити цю зарплату на військових? Тим паче, що у суддів зарплата майже по 200 тисяч, але вони на відміну від військових нічого не роблять для перемоги держави. Більш того, вони ще засуджують наших патріотів. Тому треба забрати у них кошти та віддати на нужди військовим», — каже експерт.

За його словами, перше питання, яке треба підняти, це на користь кого працює Верховна Рада.

" Вона повинна діяти на користь українського народу. Якщо цього не відбувається, то така Рада не може існувати", — зазначає правозахисник.

На його припущення, міністр оборони Олексій Резніков, голова СБУ Василь Малюк, закликали відкласти питання з поновленням виплати військовим, щоб приховати корупцію.

«Проте це прохання немає юридичної сили. Суспільство має натиснути на Верховну Раду, щоб вона терміново розглянула повернення виплат військовим. Адже Рада має діяти на користь українського народу, а не на користь корупційної групи осіб чи посадовців», — резюмує експерт.
Нагадаємо, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, міністр оборони Олексій Резніков, голова СБУ Василь Малюк, керівники ГШ, НГУ, ДПСУ й МВС закликали Верховну Раду відкласти закон щодо повернення доплат військовослужбовцям у розмірі 30 тис. грн.

Про це заявив 2 травня голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія в Telegram.

Зазначається, що силовий блок країни попросив парламент відкласти розгляд проєкту постанови № 8312-П від 11.04.2023 «Про скасування рішення Верховної Ради від 10.04.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних зі здійсненням заходів правового режиму воєнного стану».

Натомість вони закликають доопрацювати постанову та відмовитися від популізму.