Я розумію, що наша Конституція ідеальна, — юрист

Сьогодні потрібно виконувати Конституцію. Якщо ми будемо виконувати її, все буде добре. Якщо ми й надалі будемо ліпити горбатого, не виконувати закони, а опиратимемося на точку зору та жити постправдою, то буде погано.

Микола Голомша та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Микола Голомша та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив заслужений юрист України та політик Микола Голомша в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«У моєму товаристві, експертному середовищі людей, які розглядають концепцію розвитку держави, ми мали програму сталого розвитку, якою сьогодні послуговується Кабмін, яке лежить сьогодні в основі розбудови України. Але це вже минуле. Ми говоримо про інклюзив, ми говоримо про те, що сьогодні держава повинна побачити кожну людину, вона повинна побачити людей, непристосованих до життя, людей з вадами, людей успішних. Не можна сьогодні замилити в такий спосіб ситуацію, щоби вчитель стояв на базарі, щоби вчитель покидав свою професію та перетворювався в комерсанта, бо він не виживає. Це повинна бути програма, яка має побачити кожну людину. Вона має побачити і ветерана, який прийшов з війни, і родину, яка втратила годувальника. Вона має побачити і блаженного, і побачити людину на вулиці з простягнутою рукою. Але найголовніше — вона має побачити ті багатства, якими Господь наділив Україну, щоб вони запрацювали для людини», — розповів він.

Ця програма, за його словами, повинна передбачити вибір до влади тих людей, до яких «держава не скочувалася б, а піднімалася».

«Я не вважаю себе конституціоналістом, але як юрист, правник я розумію, що наша Конституція ідеальна. Її треба виконувати, просто виконувати. Але реформа влади потрібна. Яка в нас сьогодні форма правління? Парламентсько-президентська. А вона в державі такою є? Немає», — зауважив експерт.

За його словами, Парламент України сьогодні як номенклатура, яка натискає на кнопки, а не управляє.

«Колись, на превеликий жаль, для нас і для зручності росії було прийнято рішення „чтобы с этих пор по-новому оставалось все по-старому“. Коли Янукович програв, пішли на компроміс, що в нас стає парламентсько-президентська форма правління. Але вона залишилася такою ж, як була при Януковичу, що президент фактично управляє країною», — додав Голомша.