Експерт розповів навіщо Рада визначила, як називати режим путіна

Рашизм, це збочена форма німецького фашизму. Іншими словами, фашизм, який реалізовується як державна політика завжди має наслідком геноцид.

Рада визначила рашизм державною ідеологією на россії
Рада визначила рашизм державною ідеологією на россії

Про це заявив юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко.

«Щодо рішення Верховної Ради визнати рашизм державною ідеологією на россії. Це хороша і довгоочікувана новина. Вже багато було всіма написано про рашизм, але я повторю тут те, що говорив ще рік тому — рашизм, це збочена форма німецького фашизму. Пояснюю. Німецький фашизм або нацизм як ідеологія була заснована на принципі вищості німецької раси та на „другосортності“ інших народів. Відповідно, основною ідеєю фашизму була ідея панування німців над іншими націями. Така ідеологія, ставши в часи гітлера офіційною державною політикою, прогнозовано була втілена в життя для закріплення панування політичного режиму», — каже експерт.

За його словами, ворожість фашистської ідеології, расова нетерпимість та вийняткова жорстокість під час її практичної реалізації в ХХ столітті неминуче призвела до найжахливішої на той час війни та масових жертв, злочинів проти миру і людства.

«Очевидним результатом втілення фашистської ідеології на практиці став міжнародний злочин геноциду. Концтабори, газові камери, гетто, досліди над людьми так званого „другого сорту“, що призводили до каліцтва чи втрати можливості дітонародження», — зазначає експерт.

За його словами, геноцид був обов’язковою частиною політики фашистів, адже лише так вони могли утвердитись як «вища» раса.

«Іншими словами, фашизм, який реалізовується як державна політика завжди має наслідком геноцид. Знищення людей через приналежність до певних національних, етнічних чи расових груп», — каже експерт.

Він підкреслив, що у У ХХІ столітті фашизм як ідеологія відродився в путінській росії. «вищість» русского народу, «старший брат, великий народ», «русскій мір» — ці та інші націоненависницькі тези (так звані «скрепи») лежать в основі ідеології російського фашизму. Ідеології, яка при путіні стала державною політикою та почала реалізовуватись на практиці.

«І можемо стверджувати, що неминуче призводить до того ж наслідку що й 80 років тому. До масового знищення людей за національною ознакою, яке офіційно визнанне геноцидом українського народу вже багатьма державами. Проте, є одна важлива відмінність яка робить російський фашизм, або рашизм, унікальним, а вчинюваний ними геноцид українців не просто конвенційним геноцидом, а чимось більш жахливішим», — каже експерт.

За його словами, фашисти визнавали свою націю вищою, а інші — нижчими. Саме тому політика фашизму невідворотно спричинила геноцид.

«Рашисти ж визнають виключно свою націю. Інші нації не визнають. Вважають їх „історичною помилкою“ Заперечують їх існування, історичну, мовну і культурну самобутність. Тому результатом політики рашизму є не просто геноцид. Якщо фашисти знищували етнічні і національні групи то рашисти знищують цілі нації. З їх державністю, мовою, історією та культурою. Рашизм по суті є вийнятковим і найжорстокішим видом фашизму, його збоченою формою, невідомою до цього у світовій історії. Тому результатом рашизму є не просто Геноцид, а Націоцид. І ніхто їх там не перевиховає. Рашизм у них в голові. В крові. В свідомості. Саме тому потрібен Нюрнберг-2», — резюмує експерт.