Шкоди може бути більше, ніж користі, — військовий про камери автофіксації порушень ПДР

В Україні з 28 квітня відновили роботу камер автоматичної фіксації порушень на автошляхах у 16 містах і регіонах. Мова йде про 39 таких комплексів.

В Україні запрацювали камери автофіксації порушень ПДР
В Україні запрацювали камери автофіксації порушень ПДР

Про це повідомив заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький у Facebook.

Зокрема, йдеться про дороги міст Житомира, Івано-Франківська, Києва, Кременчука, Львова, Мукачева, Полтави, Чернівців, Черкас, Вінницької, Волинської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської та Рівненської областей.

З початком повномасштабного вторгнення в Україні вимкнули камери автофіксації порушень, однак у травні минулого року їх планували увімкнути. Уже тоді кіберексперти розкритикували це рішення, оскільки камери відеоспостереження — найбільш вразливі, саме тому вони можуть стати об'єктами кібератак, зокрема російських. Тепер перед контрнаступом українська влада знову вирішила увімкнути камери автофіксації.

«У цьому випадку шкоди може бути більше, ніж користі. Бо країна в стані війни з росією. Зворотного шляху немає. Зрозуміло, що вони засовували своїх кротів у всі щілини. Ніхто не може гарантувати, що за тим пультом не буде сидіти якийсь кріт завербований, який просто буде робити витік інформації. Якщо в мирний час продавали інформацію з камер, то у воєнний час тим паче. Можливо, влада і робить всі ці ініціативи, щоб перешкодити перемозі. А може камери для кротів й увімкнули, бо я ще з першого дня казав, що війна — це шахи, а 24 лютого в наступ пішли пішаки, бо фігури були розставлені вже по своїх місцях. Може саме для фігур це і роблять, бо на їх вербування були витрачені гроші», — сказав офіцер-фронтовик Сергій Горбаченко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

За його словами, навпаки такі дії треба блокувати, бо по дорогах ходить також і військова техніка.

«І по цих камерах можна відслідкувати її. Уявімо собі, що йде колона військової техніки під наглядом цих камер. До них може підключитися третє око. Усе треба робити, щоб унеможливити нанесення шкоди ЗСУ. А якщо десь на підступі буде сидіти якесь ДРГ, воно може лупонути колону. Не можна перемогти ворога під керівництвом зрадників. Усі ці речі деморалізують», — зазначив військовий.