Розширення підстав звільнення з військової служби: Народ почав заохочувати Парламент приймати закони в інтересах народу

Рада схвалила закон, який розширює перелік підстав звільнення з військової служби в період воєнного стану. Нововведення передбачає, що звільнятимуть також людей, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час забезпечення національної безпеки й оборони.

Розширення підстав звільнення з військової служби: Народ почав заохочувати Парламент приймати закони в інтересах народу

Демократичній системі потрібний органічний зв'язок Парламенту як законодавчого органу з народом. Про це заявив військовослужбовець і майданівець Володимир Колодзінський у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Незважаючи на те, що правовий нігілізм нагадує море, то прийняття цього закону в умовах воєнного стану говорить тільки про одне — з'явився ще один із пазлів права, які, з'єднуючись один до одного, будуть реалізовувати напрямок європейського вибору нашого народу. У цьому випадку народ прямо чи опосередковано почав заохочувати Парламент приймати закони в інтересах народу. Держава — для народу, а не народ — для держави. Це і буде принципово нова правова політика, яка започатковує конституційний діалог між Парламентом і народом, між Президентом і народом», — зазначив він.

За його словами, самоврядування — це одна з форм організації публічної влади на місцях.

«Самоврядування — це і є четверта влада. Процеси самоврядування належать народові. І народ через правову культуру, будучи суб’єктом права, має активно брати в цьому участь. Це і буде громадянське суспільство, яке починає виходити зі стану патерналізму, усвідомлюючи та беручи на себе відповідальність за побудову правової держави, будучи не тільки джерелом влади, а й джерелом права», — пояснив військовий.

Колодзінський підсумував, що перемога народу в прийнятті цього закону говорить про те, що задача громадянського суспільства — контролювати всі три гілки державної влади та поглиблювати зв'язок з Парламентом, попри їхнє небажання бути підконтрольними.