Уже 5-й місяць, крім регресивних виплат, потерпілі на виробництві не отримують нічого, — Коляда

5 травня, у Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю, Ініціативна група людей з інвалідністю травмованих на виробництві планувала провести акцію під Міністерством соціальної політики, заявивши про порушення прав людей з інвалідністю. Однак через велику загрозу ракетних атак зустріч не відбулася.

Уже 5-й місяць, крім регресивних виплат, потерпілі на виробництві не отримують нічого
Уже 5-й місяць, крім регресивних виплат, потерпілі на виробництві не отримують нічого

Про це повідомила представниця потерпілих на виробництві Анна Коляда в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Увесь уряд і центр міста були на дистанційній роботі. А ми б хотіли напряму з Міністерством соціальної політики поспілкуватися, тому що ті листи, які ми пишемо, жодного результату не мають. Нас не чують, до нас не дослуховуються, зневажають наші права, повністю позбавили нас державних гарантій. Тому така потреба є, і я думаю, що найближчим часом, як тільки ситуація в країні буде більш-менш сприятливою для такого зібрання, ми обов'язково приїдемо», — сказала вона.

За її словами, ініціативна група вже п'ять місяців «не може достукатися» до Міністерства соціальної політики.

«Ініціативна група людей з інвалідністю травмованих на виробництві — це ті люди, які отримали інвалідність внаслідок виробничої травми. Раніше вони обслуговувалися у Фонді соціального страхування, який з 1 січня ліквідували та „влили“ в Пенсійний фонд України. Нас запевняли, що ці зміни жодним чином не торкнуться потерпілих на виробництві, що це пов'язано тільки зі скороченням управлінського апарату Фонду соціального страхування», — пояснила учасниця Ініціативної групи.

Водночас, приймаючи цей закон, підкреслила Коляда, влада зовсім розгубила всі державні гарантії, якими користувалися травмовані на виробництві.

«Уже 5-й місяць, крім регресивних виплат, потерпілі на виробництві не отримують нічого. І люди ці місяці виживають хто як може. Також здоров'я у багатьох погіршилося, тому що не видаються медикаменти. А це здебільшого дороговартісні ліки. Регресні виплати не дуже великі. Середній регрес не досягає навіть мінімальної заробітної плати в шість тисяч гривень. А на засоби гігієни для спинальних хворих у місяць треба не менше п'яти тисяч гривень», — додала вона.