8 травня VS 9 травня: історик розповів, коли правильно відзначати День перемоги

Коли підписували німецьку капітуляцію, було 8 травня, але на території Радянського Союзу вже наступило 9 травня. Тобто треба відзначати День перемоги в той день, коли і вся європейська цивілізація, — 8 травня.

Історик розповів, коли правильно відзначати День перемоги
Історик розповів, коли правильно відзначати День перемоги

Про це заявив історик Ігор Козловський у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Спочатку ж не було святкування 9 травня. На моїй пам'яті тільки в 1965 році офіційно його почали святкувати, тобто через 20 років після війни. До того навіть не виникали думки, що в цей день можна святкувати, бо була жива пам'ять людей, були живі люди, покалічені цією війною. І це був скоріше сумний день. Але потім з нього почали робити те святкування, яке вже було та є досі на пам'яті наступного покоління», — зазначив він.

За його словами, центральним моментом історії для росії стала перемога начебто виключно Радянського Союзу, з чим не погоджується більшість істориків.

«Тоді росія почала використовувати цей день як частину своєї ідеології з цим „побєдобєсієм“. І 9 травня стало не стільки днем святкування, а днем з ідеологічним наповненням, де головним є апологія війни, апологія смерті. І цей момент став наріжним каменем сучасної рашистської ідеології. А він, зрозуміло, є неприйнятним в Україні, яка зараз бореться з реальним рашизмом як продовжувачем нацистських ідей. Тобто фактично росіяни вже давно зіпсували пам'ять про цей день своїм вторгненням в Україну ще 2014 року. І тому зрозуміло, що ми як європейці доєднуємося до загальноєвропейського бачення цього дня як Дня перемоги та примирення», — пояснив експерт.

На його думку, Європа вже забула, що бувають такі «звірства, які зараз чинять рашистські агресори» на території України, оскільки це перша широкомасштабна війна після Другої світової.

«Це момент повернення пам'яті цього жахіття, яке було під час Другої світової війни. Це як такий місточок, нагадування, що є диктатор, тоталітарна держава, загарбницькі плани, коли ідеологія має реваншистський характер, як і, до речі, нацистська ідеологія. І як нацистська ідеологія, так і рашистська мають спільні риси в тому, що головним є не сам навіть зміст ідей, а те, що ці ідеї заперечують реальність, заперечують існування інших. Вони переписують історію та намагаються знищити будь-яку іншу ідентичність і будь-яке інше бачення себе та світу навколо», — підсумував Козловський.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський подає до Верховної Ради законопроєкт про встановлення 8 травня Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Водночас він підписав указ про відзначення в Україні 9 травня Дня Європи — свята єдності усіх європейців, які знищили нацизм.