Чи буде Україна з овочами та скільки коштуватимуть огірки та помідори?

Серед селянських господарств, овочівництвом займаються на 30%, ніж три роки тому. Тож ціни на овочі будуть високими.

Чи буде Україна з овочами та скільки коштуватимуть огірки та помідори
Чи буде Україна з овочами та скільки коштуватимуть огірки та помідори

Про це в коментарі заявив агроексперт, голова «Союзу українського селянства», експрезидент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич.

" Херсон та інші області овочевого характеру, які були орієнтовані на ранні овочі, опинилися під окупацією або на лінії розмежування. Тому це перша причина зростання цін на овочі. Друга причина, що значна частина покинули Україну. Тому серед селянських господарств, овочівництвом займаються на 30%, ніж три роки тому. Тобто менше площ та менше виробництва. Третій ситуативний фактор — погодні умови. Зокрема, волога та прохолодна весна, яка серйозно впилинула на формування ранніх овочів. Тому всі ці фактори вплинули на перекоси цін на цибулю та загалом на борщовий набір", — каже І. Томич.

За його словами, в травні та червні, до закінчення не слід чекати зниження цін на овочі.

" Адже ранніх овочів до початку червня на ринках не буде. Після 15 червня почнуть знижуватися ціни на огірки та помідори та інші ранні овочеві культури. Зокрема, на цибулю та редис. Теплі температури дадуть можливість овочам дозрівати. Однак дешевих огірків та помідор по 15- 20 грн за кг в літом не варто очікувати. Однак зниження ціни буде суттєвим. В межах 50- 60 грн на кг", — зазначає експерт.

За його словами, прогнозувати ціни на осінь по борщовому набору поки що зарано.

" Однак, оптимізму немає. Єдина хороша новина, ми вже не будемо мати такої «золотої цибулі», як минулого року. Адже є надія, що врожай буде зріти непоганий. А це означає, що ціна не буде такою високою. В зимовий період вона буде в межах 30−40 грн за кг", — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації