Допомога Україні стимулює роботу оборонно-промислового комплексу в США, — Смелянський

Причино-наслідкових зв’язків між проблемами, що виникли в економіці США, та військовою допомогою України немає.

Допомога Україні стимулює роботу оборонно-промислового комплексу в США, — Смелянський

Про це заявив економіст Юрій Смелянський у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«У США економічна криза. До неї чинна влада рухалася майже одразу після того, як демократи й Байден прийшли до влади. Вони почали скасовувати багато рішень, у тому числі економічне, які приймали за каденцією Трампа та республіканської влади. Сьогодні американці сприймають діяльність демократичної влади як діяльність соціалістів», — сказав він.

Джо Байден розповів, що світові лідери ставлять питання про можливість оголошення дефолту в США.

«Заявити про дефолт держави, гроші якої є еквівалентом обміну в усьому світі, — це смішно. Палата представників Конгресу відмовила виконавчій владі в питанні збільшення державного боргу як найпростішому шляху вирішення економічних проблем, що виникли. З цієї причини заяви про оголошення дефолту з боку Білого дому можна розглядати як спробу тиску на рішення конгресменів. У цьому разі його повністю не можна виключати. Якщо влада США оголосить дефолт, буде економічна криза по всьому світу. Це буде така хвиля кризи, як була у 2007−2009 роках. Як будуть далі події розвиватися, у першу чергу буде залежати від тих рішень, які ухвалюватимуть у Білому домі», — зазначив експерт.

Президент США вважає, що в усьому світі розпочнуться проблеми, якщо Сполучені Штати оголосять дефолт. Економіст відповів, як на допомогу Україні та загалом на країну вплине таке рішення.

«Частина тієї допомоги, яку ми отримуємо, фізичну допомогу (снаряди, техніка тощо), замовляється та виготовляється. Навіть якщо вона береться зі складів, це треба заповнювати. Забрали — нове поклали. Це обороноздатність так вибудовується. Крім того, військова техніка, яку ми сьогодні використовуємо, в масштабних бойових діях ще ніколи не випробовувалася. І коли вона себе показала в Україні дуже добре, з інших держав почали надходити замовлення в Сполучені Штати. Тобто допомога Україні стимулює роботу оборонно-промислового комплексу в США. А це робочі місця. Згортати її, щоб це якимось негативним чином вплинуло на замовлення, нелогічно», — пояснив Смелянський.

Нагадаємо, Борис Кушнірук розповів про наслідки можливого дефолту США.

Рекомендовані публікації