Справа Князєва нанесла шаленого удару по авторитету судової влади — експерт

Корупційний скандал з головою Верховного суду Всеволодом Князєвим — це результати помилкової робити Верховного суду.

Всеволод Князєв
Всеволод Князєв

Про це заявив директор Центру досліджень воєнних злочинів при Інституті держави і права ім. Корецького НАН України Микола Сірий в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Корупційний скандал навколо голови Верховного суду Князєва стає центральною подією, яка дуже показово висвітлює судову реформу в Україні. На жаль, вона не показала своєї результативності. Хоча, начебто було проведено прозорий конкурс та відібрано по тестах фахівців, яких було перевірено на доброчесність. В результаті ми маємо неналежний рівень професійної кваліфікації та корупцію. Тож чи вірно ми підходимо до судової реформи? Ми побачили, що верхівка Верховного суду не займається проблемами права, а займається корупцією. Тому думаю, що розкриття скандальних справ та затримання суддів ще продовжиться», — каже експерт. За його словами, на жаль, судді Верховного суду не зацікавлені в тому, щоб в країні було якісне право та правова система. «Даний приклад показав, що у верхівці опиняються випадкові люди», — підкреслює експерт.

За його словами, незалежно від того, як буде розвиватися справа голови Верховного суду Князєва, вона вже нанесла шаленого удару по авторитету державності та судової влади.

«Зокрема, по довірі до судової влади», — зазначає експерт.

За його словами, ми маємо перебувати у комунікації з іншими країнами та міжнародними організаціями. Проте не варто абсолютизувати цей фактор.

" Ми маємо говорити про судову реформу в наших умовах для нашої країни та правової системи, орієнтованої на демократичні та європейські стандарти, але з урахуванням нашого досвіду судової реформи", — каже експерт.

Він підкреслив, що мета України — вступ до ЄС, але її треба розглядати ширше.

«Ми інтегруємося не тільки до Євросоюзу, а й до демократичного світу. Наша мета не тільки європейський простір. Проте такі приклади, як корупційний скандал в Верховному суді, перешкоджають цьому шляху. Тепер, щоб іноземні інвестори повірили нашій судовій системі, треба провести колосальну роботу. Замало буде призначення іншої особи на місце Князєва, яка заявить, що вона найчесніша та доброчесна. І після того, як вона сяде в крісло голови Верховного суду, все зміниться. Тому треба буде провести колосальну роботу, розібрати помилки та признатися, що корупційний скандал з Князєвим — це результати помилкової робити Верховного суду. Все це має проаналізувати юридична та політична спільнота. Якщо цього не буде зроблено, то заміна одного прізвища на інше не дасть жодного результату та ефекту з точки зору відновлення довіри до судової системи, яка має перейти на нові рейки розвитку», — резюмує М. Сірий