Заміщення ринків рф і рб потрібне для переорієнтації наших виробників на інші ринки, — економіст

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендує Кабміну в тримісячний термін розробити план заміщення українськими товарами імпорту з рф і білорусі в Україні, ЄС та інших західних ринках.

Заміщення ринків рф і рб потрібне для переорієнтації наших виробників на інші ринки, — економіст

Програму заміщення прокоментував економіст Андрій Новак у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Цілком логічна пропозиція Верховної Ради Кабінету міністрів України про заміщення товарів з росії й білорусі. Ця війна, яку розв'язала росія з білоруссю проти України, фактично з їхнього боку розірвала наші колись досить великі зовнішньоекономічні зв'язки. Цілком логічно, що Україні треба заміщуватися ці товари, перш за все, так звані критичні. Зі сторони росії це ядерне пальне для наших атомних електростанцій, а з білорусі відносно критичним товаром можна назвати дизельне пальне та бензин. В принципі заміщення білоруського пального вже відбулось, ми прожили кількамісячну кризу пального одразу після великого вторгнення минулого року. І зараз уже фактично на ринку України тільки європейське пальне з Прибалтики, Польщі, Туреччини, Румунії. По ядерному пальному заміщення також відбувається на американське», — пояснив він.

Також, за його словами, заміщення всіх інших товарів, які Україна імпортувала з росії чи білорусі, або які експортувала на їхні ринки, відбувалось уже з 2014 року або силовим методом, через санкції, або природним, коли зменшувався товарообіг між країнами.

«Тому така програма заміщення російських і білоруських ринків потрібна, перш за все, для переорієнтації наших виробників на інші ринки. Тому що повернення до довоєнної економічної співпраці буде відбуватися довго, впродовж багатьох років після нашої військової перемоги та капітуляції росії й білорусі. Тому на весь цей період нашим виробникам так чи інакше треба шукати ринки заміщення колись важливих ринків росії й білорусі», — додав експерт.

На його думку, Україна може використовувати зону вільної торгівлі з ЄС і двосторонні торговельні відносини з партнерськими країнами.

«План розробити не проблема, але враховуючи те, що в нас на сьогодні 86% засобів виробництва перебувають у приватній власності, приватні власники самі для себе давно розробили план, виходячи з реальної ситуації. Тому держава може лише в міру своїх можливостей на міждержавному ринку досягати кращих умов для українських виробників», — зазначив економіст.

Чи допоможе така програма Україні вийти з ролі так званої аграрної країни, залежить від самостійних економічних умов, сказав Новак.

«Для того, щоб торгувати чимось більшим, ніж аграрною продукцією, сировиною, треба виробляти ці товари. Тому глибше виробництво, більше доданої вартості на наших підприємствах — це наша внутрішня робота, самостійне завдання. А вже потім можна говорити про продаж цих товарів на світовому ринку», — підкреслив він.