Перехід на новий календар: чи готова Україна святкувати Різдво 25 грудня

Чимало українців тримаються московського патріархата. Тому святкування Різдва 25 грудня стане одним із аргументів, чому не треба переходити до ПЦУ.

Далеко не всі православні святкують за Юліанським календарем
Далеко не всі православні святкують за Юліанським календарем

Про це заявив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк.

«Далеко не всі православні святкують за Юліанським календарем. До речі, на території Черновецької області є десятки парафій московського патріархату, які відзначають релігійні свята за Новоюліанським календарем, який співпадає з Григоріанським календарем. Це, як правило, румунські парафії, які орієнтуються на румунську православну церкву, де релігійні свята давно відзначаються за Новоюліанським календарем. Це стосується низки інших православних церков. В тому числі і Вселенський патріархат відзначає за Новоюліанським календарем», — каже експерт.

За його словами, перехід на новий календар відбувається своєчасно.

" Дійсно, ситуація в Україні зараз не проста. Є чимало людей, які тримаються московського патріархата. Тому будуть з’являтися вислови, що ми справжні православні. Тому святкування Різдва 25 грудня стане одним із аргументів, чому не треба переходити до ПЦУ. Адже вони святкують не так свята. Однак, ще раз нагадаю, що є парафії московського патріархату, які відзначають релігійні свята за Новоюліанським календарем", — каже експерт.

Він зазначив, що за рішенням архієрейського собору парафії та монастирі, які хочуть відзначати релігійні свята за старим юліанським календарем — можуть це спокійно робити і надалі.

" Тому якась частина вірян буде дотримуватися старого календаря. Навіть в тих країнах, які свого часу переходили на новий календар у 20−30 роках, то теж виникали такі ситуації. Далеко не всі погоджувалися святкувати за Новоюліанським календарем. Однак з часом такий перехід відбувався. В Україні також рано чи пізно потрібно було переходити на новий календар. Адже країни заходу, до яких ми хочемо долучитися, теж відзначають релігійні свята за Новоюліанським календарем", — каже експерт.

Він наголосив, що Україна має право ухвалювати рішення про перехід на новий календар самостійно, бо ПЦУ є автокефальною церквою, яка отримала Томос від Вселенського патріархату.

«Такі рішення ми можемо ухвалювати самостійно. Тут не йдеться про підпорядкування. Це московський патріархат розповсюджує цю тезу і нав’язує стереотип, що ПЦУ підпорядкована Вселенського патріархату. ПЦУ є незалежною автокефальною церквою. Тому перехід ПЦУ до Новоюліанського календаря буде тільки вітатися Константинополем», — резюмує експерт.