Контрнаступ ЗСУ: війна може прожовуватися і в 2025 році — експерт

Західні партнери України розуміють, що війна може затягнутися.

Контрнаступ ЗСУ
Контрнаступ ЗСУ

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Не треба вважати, що вкладені 30 млрд в контрнаступ ЗСУ — це все. Адже Україна потребуватиме підтримки в різних вимірах. Це подальше укріплення спроможності ЗСУ, щоб протистояти агресії рф. Після закінчення війни — це відбудова. Світовий банк дає 411 мдрд доларів на відбудову України. Однак ця сума не враховує втрат на окупованих землях. Плюс підрахунок є орієнтовним. Тому не здивуюся, що навіть у питанні відновлення держави доведеться говорити про суми понад 1 трильйон доларів», — каже експерт.

За його словами, стосовно контрнаступу ЗСУ, то є різні думки з цього приводу.

«Де хто вважає, що після контрнаступу буде більш пасивна військова фаза. Не заморожений конфлікт, а позиційна війна, яка потребуватиме менше коштів. Однак західні партнери України розуміють, що війна може затягнутися, не дивлячись на те, що Україна хоче завершити війну до кінця року. Війна може бути і наступному році і не виключаю, що навіть у 2025 році. Однак Захід хоче показати путіну — скільки би не тривала ця війна — підтримка України від західних партнерів буде стабільною», — каже експерт.

Він підкреслив, що Курт Волкер намагається прагматично дивитися на ситуацію.

«Тому погоджуюся з ним, що не треба мати високих очікувань від контрнаступу ЗСУ. Є певні можливості ЗСУ. Однак українська армія продемонструвала, що вона використовує свій потенціал на 150% завдяки потужній мотивації. Це відзначають і наші вороги. Єдине — Україна і далі повинна займати активну позицію. Нам допомагають поки ми йдемо попереду поїзду і є локомотивом. Як тільки ми плескатися за інерцією — допомога почне зменшуватися. Тому ми маємо показувати результат», — резюмує експерт.

Нагадаю, що колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер заявив, що контрнаступ буде успішним для України, але це не кінець. Не думайте, що все закінчиться після цього. Україні доведеться відбудовуватись, зміцнювати армію, зміцнювати економіку і продовжувати війну ще протягом тривалого часу, і до цього також потрібно бути готовими.