Якщо ми не закриємо ринок своєю продукцією, то це зроблять іноземні фермери, — експерт

Ціль агрономів зараз — зберегти те, що в Україні працювало багато років, зберегти, щоб воно залишилося в Україні. Якщо ми не закриємо ринок своєю продукцією, то це зроблять іноземні фермери.

Михайло Апостол у програмі "Суспільні діалоги"
Михайло Апостол у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив доктор історичних наук, народний депутат України VII скликання Михайло Апостол у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Я займався попередні місяці релокацією підприємств, які постраждали в бойових діях, які перебувають в окупації в Миколаївській і Херсонській областях. Я з друзями, при підтримці Мінагрополітики, старалися перевезти технологію спеціалістів у західні області України та по їхній технології спробувати, експериментувати, ризикнути. Ми там засіяли різні овочі, ми засіяли по технології такій, таким методом в принципі в краях західної України не вирощувалося. Побачимо, що буде. Це ризик, це затрати, але розуміємо, що у зв'язку з воєнними діями в Миколаївській і Херсонській областях виробництво дуже буде зменшено з різних причин (воєнні дії, брак спеціалістів, трудових ресурсів, техніки, розбомблені канали, немає води)», — розповів він.

За його словами, повинна бути державна програма хоча б на виділення земельних ділянок на вирощування овочів.

«Що більше ми будемо вирощувати овочів, що більше ми будемо допомагати, що більше підприємств залучимо тут, то більше ми наситимо свій ринок, буде доступна ціна, буде більша зайнятість населення. Але це потрібно робити спільно. (…) Проблема — немає землі. Вільної землі практично в Україні немає. Вона в оренді, вона в приватній власності, вона посіяна, засіяна. Це потрібно якимось чином вирішувати», — пояснив експерт.

Апостол зазначив, що в Миколаївській і Херсонській областях, де були прильоти, техніка практично розбита.

«Де можна було відремонтувати цю техніку, де залишилася, то ми її перевезли. Це сівалки, це збиральна техніка для овочів. А в основному це все розбито. Що росіяни не розбили, то вони розікрали, повивозили на окуповані території», — додав гість програми.

Внаслідок війни росії проти України буде зменшуватися урожай, у тому числі кукурудзи, підкреслив він.

«У більшості буде соняшник, соя, які менш затратні, які легше вивезти, продати. Тому що логістика в нас, звичайно, дорога», — сказав Апостол.