Склад Верховного суду було сформовано всупереч вимогам Конституції — експерт

Склад нинішнього Верховного суду було сформовано всупереч вимогам Конституції України саме на підставі відкритого конкурсу".

Всеволод Князєв голова Верховного суду
Всеволод Князєв голова Верховного суду

Про це в коментарі i-ua.tvзаявив директор Центру досліджень воєнних злочинів при Інституті держави і права ім. Корецького НАН України Микола Сірий.

«Поява петиції про ліквідацію Верховного суду — це серйозне свідчення, що в суспільстві присутня глибока недовіра до судової влади. Зокрема, до Верховного суду. Складно уявити появу такої петиції в США, Великобританії, Франції, Німеччині та інших європейських країнах», — каже експерт.

За його словами, з цієї ситуації виходити доволі непросто.

" Чи існує чарівний механізм, який би дозволив швидко та ефективно вийти з цієї ситуації? Ні, його не існує. Людство поки такого механізму не придумало і навряд чи він з'явиться в найближчій перспективі. Дорога на шляху довіри до судової влади, яку проходили всі без виключення країни світу, і якою нам доведеться йти — покрокове створення довіри до права та судової влади. По цьому шляху можна рухатися лише на основі поваги до тих фахівців в галузі права, які присвятили своє життя — служінню права. Іншого способу не існує. Якщо ми будемо рухатися в цьому напрямку, то будемо мати хороші перспективи на цьому шляху. Якщо ж будемо шукати псевдомеханізми швидкої дії за участі міжнародних експертів або експертів, відібраних шляхом лотереї, отримаємо результати, які маємо зараз. Варто нагадати, що склад нинішнього Верховного суду було сформовано всупереч вимогам Конституції України саме на підставі відкритого конкурсу".- каже експерт.

За його словами, первинно, відповідальність за призначену владу несе народ, це стосується і нових призначених суддів ВСУ.

" Тобто перший відповідальний — сам народ, а другий відповідальний — сфера політики і юридичної професії. Зокрема, в країні багато осіб з науковими ступенями та академіків, які отримують ці ступені після політичної кар'єри. В такій країні поставлено все з ніг на голову. Тому на нас чекає складний шлях. В сфері права, щодо кожної правової норми, правового принципу, правового положення та правового інституту, треба слідувати суворим вимогам правової природи. Тобто правильно застосовувати кожен правовий інструмент, не викривляючи та не спотворюючи його. Головне-твердо стояти на правильній правовій позиції. Як свідчить наш досвід, той, хто твердо не стоїть на позиціях права, віддає перевагу конформізму, підлаштовується до будь-яких політичних змін, той обов’язково отримує посаду в правичій сфері або стає суддею. Як наслідок, продукується формалізм і конформізм. Саме тому в країні й складається така ганебна ситуація у судовій системі", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що на сайті президента виклали петицію про ліквідацію Верховного Суду як такого що несе загрозу існуванню Держави.

Рекомендовані публікації