Нестача води у Кривому Розі та небезпека вибуху на ЗАЕС: до чого готуватися українцям

У Кривий Ріг можна доставляти воду із Запоріжжя та Дніпра. Однак у разі вибуху на ЗАЕС сотні тисяч людей слід евакуювати.

Небезпека вибуху на ЗАЕС
Небезпека вибуху на ЗАЕС

Про це заявив полковник у відставці та екс-радник міністра з надзвичайних ситуацій України Костянтин Гринчук.

«У Кривий Ріг можна доставляти воду з довколишніх пунктів. Зокрема, Запоріжжя та Дніпра. В ОВА заявляють, що запасів води вистачить на півтора місяця. Це достатній термін, щоб прокласти труби, звернутися до міжнародних партнерів та забезпечити місто водою. Частину населення вірогідно буде евакуйовано. Потрібно будувати водогони, просити мобільні очисні обладнання, які б забезпечити фільтрацію води, щоб забезпечити місто питною водою. Нагадаю, що президент ще торік осінь говорив про те, що знає, що може статися вибух на Каховській ГЕС і всі до цього готуються. Зараз ми спостерігаємо, хто і як готувався», — каже експерт.

За його словами, важко передбачити наслідки у разі вибуху на ЗАЄС — ситуація непередбачувана.

«Які наслідки очікуються у разі вибуху на АЕС ніхто не знає. Адже все залежатиме від різних чинників. Починаючи від напрямку вітру, куди саме він дутиме і яку місцевість накриє, як це було у Чорнобилі. ЗАЄС — це найбільша станція Європи з 6 атомними реакторами. Окупанти замінували ЗАЕС. Там така ж сама бомба, як і на Каховській ГЕС, вибух якої призвів до зникнення води, що забезпечувала охолодження ЗАЕС. А це вже небезпечно. Однак, чим може закінчитись вибух на ЗАЕС, важко прогнозувати, але до нього потрібно готуватися в різних варіантах. Ми зараз бачимо сумнівний рівень евакуації населення із Херсона. А у разі катастрофи на ЗАЕС, потрібен не поїзд, а сотні поїздів і автобусних колон. Адже це сотні тисяч людей. Евакуація має бути обов'язковою, такою самою, як була в Чорнобилі. Робити це потрібно в максимально стислий термін. Тому вже зараз потрібно піднімати плани та розрахунки із забезпеченням залізниць. Має бути необхідна кількість рухомого складу та автобусів. Також має відбуватися навчання людей та підготовка їх мислення. Адже після вибуху може бити вірогідність високих доз радіації фон, через яке почнеться променева хвороба. Людям треба пояснювати, як це відбувається, вчити та показувати це у Марафоні вже зараз, а не коли трапиться трагедія. Населення має бути готовим», — резюмував К. Гринчук.