Хто винен, що в Києві не вистачає укриттів та як вирішити цю проблему — відповідь експерта

Протокол запуску людей в укриття має затвердити місцева влада, а перевіряти їх стан мають працівники ДСНС.

Чому в Києві не вистачає укриттів?
Чому в Києві не вистачає укриттів?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт громадської кампанії «Євро-патруль» В'ячеслав Коновалов.

«Має бути протокол дій. Зокрема, хто і за що повинен відповідати. Наприклад, є паркінг, який формально вважається укриттям. Однак він приватний. Тому тут виникає питання, хто має бути за це відповідальним? Адже туди не пропускають сторонніх. Ще один приклад, коли пройти в укриття у будинку можна лише по магнітному ключу. Стороннім цей магнітний ключ ніхто не дасть, тому що це приватна власність. Тому мер В. Кличко мав затвердити на рівні уряду протокол, хто і кого має пускати в укриття. Він цього не зробив. Тому з одного боку він винен. З іншого боку, Кабмін також нічого не робив в цьому напрямку», — каже В. Коновалов.

На його думку, в Києві РДА не дають можливості контролювати місцевій владі.

«Однак і Кличко не особливо й намагався перевіряти їх діяльність, хоча в КМДА намагалися створити імітацію бурхливої діяльності. Кошти, які розікрали в РДА не повернуться. Однак знайдуть, якихось стрілочників, на кшталт охоронця, який не пустив людей в укриття. Однак процес затягнеться на роки», — каже експерт.

Він зазначив, що для вирішення питання з нестачою укриттів має бути відпрацьовано алгоритм, хто і за що має нести відповідальність.

«Зокрема, хто і кого пропускає в укриття. Все це має відбуватися за протоколом. Укриття мають бути не формальними на мапі, а реальними. Перевіряти їх стан та відповідати за нього мають в ДСНС. Однак там кивають на місцеву владу та громадськість. Тому ДСНС треба добре підштовхнути, щоб там нарешті почали займатися питаннями укриттів», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що начальника Управління Святошинської РДА та підрядника підозрюють у розкраданні 800 тисяч грн на ремонті укриттів. Зокрема, експерт-будівельник зафіксував факти невиконання робіт в повному обсязі та завищення вартості матеріалів.

Раніше в Києві під стінами закритого укриття загинули люди.