Що зустріч Сі Цзіньпіна та Блінкена означитиме для України: експерт підвів підсумки

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Китаю зустрівся з головою Китаю Сі Цзіньпіном. Найважливіше для України — КНР не буде давати рф зброю.

Зустріч Сі Цзіньпіна та Блінкена
Зустріч Сі Цзіньпіна та Блінкена

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Перший офіційний прес-реліз після зустрічі взагалі не містить результатів щодо України. Однак за заявою Блінкена, було почуто обіцянку Пекіна не надавати зброю рф у війні з Україною. Це є найважливішим моментом для України у зустрічі між Блінкеном та його візаві. Хоча кооперація між Китаєм та москвою продовжується. Ми знаємо про будівництво заводу БЛПА в Татарстані. Очевидно, що частина запчастин виготовляється в Китаї. Ми бачили випадки, коли кадирівці використовували китайські бронемашини. Все це свідчить, що Китай на рівні компаній виробників все рівно надає цю допомогу. Очевидно, що світові доведеться розглядати можливість введення санкцій проти конкретних юридичних осіб, що зареєстровані в Китаї», — каже експерт.

На його думку, Китай на зустрічі намагався вибити додаткові можливості для своєї промисловості.

«Вести торгівлю у всіх частинах світу та рф. Однак для нас найголовніше, що Китай, як держава на даному етапі не буде вступати у війну між рф та Україною», — каже експерт.

При цьому експерт підкреслив, що Сі після переобрання на третій термін очільника Китаю разом з президентом США Джо Байденом, декларували питання налагоджувати стосунки між країнами.

«На словах це було сказано. Робити це заважають певні, конкретні кейси. Наприклад, питання Тайваню, яке стоїть дуже гостро. Тому зараз говорити про супер потепління у відносинах Пекіну та Вашингтону не можна. Однак якщо не відбудеться введення нових обмежувальних заходів з боку США, західні компанії не отримають більше проблем для роботи на китайському ринку, то це буде мовчазною згодою, що ситуація хоча б не погіршується. Китай та США сьогодні вибудовують двополярний світ. Вважати КНР не цивілізованою країною ми не будемо, але те, що світ має об’єднуватися перед глобальними загрозами всупереч поділу на двополярний світ, цілком очевидно», — резюмує експерт.