Велике будівництво-2? Що ховається під платними дорогами в Україні?

Поява платних доріг в Україні під час війни, свідчить про корупційні схеми.

Що ховається під платними дорогами в Україні?
Що ховається під платними дорогами в Україні?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт громадської кампанії «Євро-патруль» В'ячеслав Коновалов.

«В Україні починаючи з 90-х років було три спроби створити системи платних доріг. Під це приймалися закони та нормативно -правові акти. Однак, щоразу з’ясовувалося, що це піар та мильна бульбашка. Першу платну дорогу довжиною у 90 км, хотіли зробити у 1996 році на Львівщині, за маршрутом Львів — Краковець. Наступна спроба — Окружна дорога міста Києва. В ЗМІ робили яскраву картинку, а потім з’ясувалося, що всі ділянки майбутньої дороги були розпродані місцевим чиновником. Тому будівництво дороги було неможливим. В даному випадку, складається враження, що в умовах військового стану хочуть протягнути черговий варіант будівництва платних доріг. Досі не відомо, скільки буде коштувати проїзд по платним дорогам», — каже експерт.

Також він зауважив, що зараз неможливо надати гарантії по поверненню інвестицій для інвесторів.

«В умовах коли немає пояснення, як саме буде працювати ця схема, це черговий пшик або спроба в умовах військового стану протягнути корупційну схему. Не виключно, що під соусом Великого будівництва- 2. Поки не бачу, хто буде це фінансувати. Адже ніякий західний інвестор не буде вкладати кошти під час війни в Україну. А наші внутрішні інвестори, якщо знайдуться — то це свідчитиме про корупційні схеми. Тому багато питань, на яких умовах будуть запускати цей проєкт», — каже експерт.

На питання, чи зможуть українці користуватися безкоштовною альтернативною дорогою, як в Європі, експерт відповів:

«У нас велика мережа доріг — 170 км. Інше питання про стан цих альтернативних доріг. Чи буде Укравтодор вкладати кошти в альтернативні дороги після появи платних? Або ж з формальної точки зору просто будуть називати розбиту дорогу без асфальту, альтернативною платній», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що в Україні незабаром з'являться платні дороги. Незважаючи на війну, іноземні інвестори дуже зацікавлені у цьому проєкті. Спочатку проєкт запустять у п'яти областях України. Незважаючи на війну, іноземні інвестори дуже зацікавлені у цьому проєкті. Про це розповів голова Держагентства з відновлення Мустафа Найєм.

«Зараз робимо ТЕО для Дніпропетровської, Київської, Львівської, Одеської та Полтавської областей. І це ТЕО готується за рахунок бюджетних коштів. Загальна вартість проєкту становитиме близько 6,5 млрд», — повідомив Найєм.