Треба давати вибір дітям, — Спітковська про зменшення кількості предметів у старшій школі

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає, що у старшій школі повинно бути щонайбільше шість предметів, і всі їх треба виносити на зовнішнє незалежне оцінювання.

Треба давати вибір дітям, — Спітковська про зменшення кількості предметів у старшій школі

Директорка столичної Введенської гімназії № 107 Катерина Спітковська прокоментувала такий варіант навчання телеканалу I-UA.tv.

«Якщо уявити, що в дітей буде шість предметів, які вони будуть вивчати впродовж трьох років профільної школи, то логічно, що ці предмети мають бути на ЗНО, тому що вже за цей час можна їх вивчити. Тоді це має бути завчасно продумана історія, діти повинні про це знати, вони мають іти свідомо, обираючи шлях профільної освіти. Але як наша влада дуже любить, — зробити шість предметів на ЗНО, а потім приймати рішення про зменшення предметів. Так зараз діти ледь три предмети витягують. При такому навантаженні, яке є в наших дітей зараз, це нереально важко», — сказала вона.

За її словами, таке навчання — це іноземний досвід. Наприклад, у Великій Британії обирають чотири обов'язкових предмети та три-чотири за вибором.

«Я однозначно за зменшення, тому що те, що відбувається зараз, незрозуміло, як дітям осягнути. Крадуть насправді надважливу кількість годин, яку можна було б спрямувати на математику, мову, історію та решту предметів, які потрібні дітям. Тут я згодна. Але звідки взяли цифру 6? Треба, щоб було стільки предметів, щоб ми могли дітям забезпечити достойну підготовку, щоб вони були ерудовані та розвинені. Треба давати вибір дітям. Є обов'язкове, непорушне, яке вивчають усі, а є частина тих предметів, які дітям потрібні, і вони їх обирають, занурюються в них. У цьому є сенс. Але це непопулярне рішення, тому що в нас багато кваліфікованих спеціалістів. Куди тоді вчителям іти зі своїм дипломом, чий предмет буде скорочено? Але це рішення треба колись прийняти», — зазначила директорка гімназії.

Спітковська наголосила на тому, що раніше діти почнуть рухатися свідомо, обираючи предмети, то швидше побудують свою кар'єру.