Знизилася якість роботи інструкторів, — директорка гімназії про високий рівень недоброчесності на НМТ

В Українському центрі оцінювання якості освіти заявили про «безпрецедентний рівень недоброчесності» на НМТ-2023. Однак директорка столичної Введенської гімназії № 107 Катерина Спітковська зазначила, що він і минулого року був дуже високим.

Знизилася якість роботи інструкторів, — директорка гімназії про високий рівень недоброчесності на НМТ

Про це вона сказала в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Далеко не всі працівники, особливо ті, хто був за кордоном, які організовували роботу пункту зовнішнього незалежного оцінювання, розуміли, що від них потрібно. Я знаю історії від дітей, своїх же випускників, які розказували про те, що інформація просто зливалася, телефони не залишали, навіть виходили в туалет з телефонами. Я знаю про те, що ці завдання зливалися в Телеграм-канали. Це було ще минулого року. Тому така висока кількість 200-бальників була. Невже ні в кого не виникло питання, чому їх так багато? Це ж величезна похибка», — підкреслила директорка гімназії.

Також цього року виникла ще одна проблема — технічна. У деяких закладах, які приймали НМТ, був поганий зв'язок, Інтернет зникав. Відповідно діти були вимушені написати заяви на додаткову сесію.

Спітковська вважає, що під час великої війни знизилася якість роботи самих інструкторів.

«Тому що коли це очно, усе дуже легко контролюється, рівень відповідальності вищий. Також рівень свідомості та академічної доброчесності в середині кожного. Є дуже багато тих, кому дітей шкода й вони вирішують дати можливість їм списати. Такі теж випадки є, але це ж неприпустимо. Окрім цього, діти говорять про те, що ніхто їх не перевіряв металошукачами. Таким чином це породжує певну халатність», — зазначила вона.

У першу чергу, за її словами, треба працювати з рівнем доброчесності інструкторів. Має бути чіткий алгоритм і прописана відповідальність кожного.

«Плюс має бути серйозна кампанія. Діти не розуміють, що вони роблять. У тому році вони мали можливість пофотографувати, злити ці варіанти відповідей, але таким чином вони самі себе наказали. Тому що здавали першими на гірший бал, а іншим, кому вони злили, створили кращі умови», — додала Спітковська.