Христина Ненно: єОселя — це інтеграція різних програм

Кабінет міністрів ухвалив рішення, яким дозволив подавати заявки на отримання пільгових іпотечних кредитів за програмою «єОселя» всім українцям, які не мають власного житла.

Христина Ненно: єОселя — це інтеграція різних програм

Експертка з ЖКГ Христина Ненно прокоментувала ефективність розширення програми «єОселя» для телеканалу I-UA.tv.

«До розширення, враховуючи, що було до 40 тисяч заявок, а видали близько 500 кредитів, програма була ефективна для банків, оскільки вони дуже ретельно перевіряли платоспроможність позичальників. З економічної точки зору все було ефективно. А от з точки зору кількості покриття заявок, то не дуже результативно», — зазначила вона.

В Укрфінжитлі повідомили, що подати заявку за програмою з серпня зможуть:

  • ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше, ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім’ї.

Також до оновленої програми додаються три області, території яких не перебувають в окупації (Харківська, Запорізька та Херсонська області).

Одна з головних умов для отримання пільгового кредиту за цією програмою — придбати можна квартиру в будинку, що будується, або не старшому за три роки на момент укладення договору.

«Це житло, яке потребує додаткових капіталовкладень. Наприклад, забудовник збудував будинок рік тому й не продав усі квартири під нуль. У новобудові голі стіни, і, як правило, на ремонт і меблі потрібно ще половину вартості житла. Це проблема, але водночас це є страховкою для банків. Коли видається кредит на житло в старому будинку, це житло втрачає оціночну вартість, тому що це постійні пориви комунікації, просідання стін тощо. І тоді, через 10−20 років, наприклад, сума кредиту буде більшою, ніж вартість квартир», — підкреслила експертка з ЖКГ.

За її словами, «єОселя» — це інтеграція різних програм (молодіжне кредитування, програма «5−7-9» тощо) для того, щоб усі охочі могли отримати кредит і жити у власному житлі, а замість сплати оренди оплачувати власну квартиру.

«Кошти потрібні величезні, планують також долучати міжнародних донорів. Але на сьогоднішній день ще не використані ті кошти, які були до розширення. В принципі грошей завжди мало, тому що якщо багато заявок, треба багато коштів. На понад 2,3 млрд грн видано майже 1700 кредитів нехай на 50 тисяч заявок. Питання — 50 тисяч заявок були оброблені або ще в процесі оброблення, чи видано 1700 кредитів, а іншим з 50 тисяч відмовили? Тобто це інформація, якої бракує для розуміння, що там насправді відбувається та наскільки ефективною є програма. Але це банківська таємниця», — пояснила Ненно.

Також вона додала, що банки не мають пріоритетності, кому першому видавати кредити.

«Для банку немає різниці, кому першому видавати. Тобто є визначений перелік осіб. Якщо людина йому відповідає, банк видасть кредит. Вони дивляться на доходи, на внесок, який може зробити людина, загалом на фінансову платоспроможність», — підсумувала експертка з ЖКГ.