Зеленський відвідає Туреччину: чого очікувати Україні від зустрічі лідерів країн?

Туреччина є для України важливим партнером, зокрема в «зерновій угоді». Турки з початку повномасштабного вторгнення взяли на себе певні зобов’язання по медіації вирішення гуманітарних питань російсько-української війни. Також Туреччина є партнером України по високоточному озброєнні.

Реджеп Таїп Ердоган і Володимир Зеленський
Реджеп Таїп Ердоган і Володимир Зеленський

Про це заявив політолог Віталій Кулик у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Туреччина є членом НАТО. Відповідно в контексті наших заявлених цілей по інтеграції в Альянс, турецька позиція достатньо важлива. Туреччина неодноразово показувала, що в неї особливі підходи як в рамках війни росії проти України, так і в рамках розширення НАТО в цілому. Ми бачили, як Туреччина чинила спротив в інтеграції Фінляндії та Швеції в НАТО», — сказав він.

За його словами, для України Туреччина є важливим торговельним, політичним партнером і медіатором.

«Туреччина постійно заробляє на війні в Україні, бо саме через „зернову угоду“ вона перетворилася на потужний міжнародний продовольчий хаб, який забезпечує зерном країни Близького Сходу та інші країни. А з іншого боку, Туреччина є поставником бойових дронів не лише в Україні, але й в багатьох інших країнах. Ми бачимо, що з початку великого вторгнення Туреччина збільшила виробництво, стала одним із лідерів військових дронів для цілого регіону, тому ми зацікавлені в цих дронах. Ми зацікавлені в тому, щоб була збережена „зернова угода“. Ми зацікавлені в тому, щоб Туреччина посилила тиск на росію, примушувала її до миру, наприклад, закрила свої порти для російських товарів. Ми зацікавлені в тому, щоб Туреччина не залишала вікна для росії по виходу на європейські та африканські ринки», — пояснив експерт.

На його думку, зустріч Зеленського й Ердогана — це не лише особистий діалог, це й інституційний діалог між різними групами (військовим, економічним блоком тощо).

«Тому в нас є багато спільного, зокрема це інтереси в „зерновій угоді“, продовольчій безпеці, демілітаризації та зменшенні ескалації в Чорному морі, загалом поверненні сюди торгівлі, а не мінування та небезпека в Чорноморському басейні», — додав Кулик.

Політолог нагадав, що президент України вже анонсував певний пакет ініціатив, які він збирається обговорити. У Туреччині також, згідно з публікаціями в соціальних мережах, є ще багато запитань.

«І ці питання не вичерпуються лише „зерновою угодою“ та байрактарами. Це великий комплекс питань економічного характеру, щодо інвестиції, можливості входження Туреччини в кейси відбудови, вирішення інших гуманітарних питань, пов'язаних з полоненими. Тому це буде складна, але важлива з обох сторін розмова», — підкреслив він.

Експерт зазначив, що турки зацікавлені в «зерновій угоді», але невідомо, чи є в них інструменти тиску на росію, чи є в них аргументи.

«Невідомо, чи є додаткові інструменти для самої Туреччини, щоб грати ту роль, яку вона раніше відігравала в глобальному постачанні продовольства, тому що зараз ця роль трохи впала. Тут є запитання. Але я не виключаю, що в Ердогана можуть знайтися достатні аргументи для того, щоб це питання вирішити», — підсумував Кулик.

Нагадаємо, Зеленський напередодні саміту НАТО у Вільнюсі відвідає Туреччину для зустрічі з президентом Ердоганом.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.