Недореформування правоохоронної та судової систем породжує й посилює тіньову парадержаву, — Биков

Корупція в Україні — це комплексна проблема, яка стосується не тільки людей, які вчиняють корупційні правопорушення, але й самої правоохоронної системи, яка по суті імпотентна, не може відповідати на корупційні виклики та ефективно розслідувати їх.

Недореформування правоохоронної та судової систем породжує й посилює тіньову парадержаву, — Биков

Таку думку висловив громадський діяч, політик і виконавчий директор ГО «Інститут геополітичного виміру» Дмитро Биков у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«За правоохоронною системою йде, відповідно, нереформована судова система, яка не може сьогодні також ефективно приймати рішення, тому що вона зацікавлена певною винагородою, незаконною в тому числі. Тобто це певна система, яка функціонує. Її часто називають фахівці тіньовою парадержавою. Це коли, на відміну від того, що існує офіційна держава, існує ще й тіньова парадержава, де вирішується все кулуарно, тобто за хабарі, за зловживання, за знайомства тощо», — пояснив він.

За його словами, корупція в Україні зараз посилилася саме тому, що часто інформаційні приводи розмиті.

«Про війну ми говоримо багато, ми говоримо багато про внутрішні проблеми, які виникають у результаті війни. Але ми забуваємо, що проблема корупції, невирішеності, недореформування правоохоронної та судової систем породжує й посилює цю тіньову парадержаву», — додав громадський діяч.

Останнім часом неодноразово журналісти висвітлювали скандальні тендери на закупівлі, зокрема, барабанів, конструкторів і рацій у київські укриття на сотні тисяч гривень.

«Різні розслідувачі, журналісти копають, але тут дна немає. Тому що викрили тендер — закрили цей тендер. Певна перемога локальна існує, але це не вирішить проблему системи, її недореформовання», — зазначив Биков.

На його думку, знищити тіньову парадержаву можна лише реформуванням.

«Чомусь кожна влада, коли приходить, вважає, що може очолити цю систему та підпорядкувати її своїм інтересам і або імітувати реформи, або нічого взагалі з цим не робити, давати інші інфоприводи та формувати таким чином якусь публічну думку. Це помилково, тому що якщо ми йдемо в Європейський Союз, якщо ми йдемо в НАТО, то дійсно ми цю парадержаву повинні знищувати. Те, що розслідується локально, — дуже добре. Те, що не реформується в цілому система, — дуже погано. Ця ініціатива знизу йде. Виникнення громадських рухів, організацій — це демократично. Це дійсно ініціатива людей і, можливо, наших союзників, які сьогодні посилюють фінансування. Але поки що тиск локальний, тому зараз варто владі зосередитися на стратегічному мисленні з приводу реформування саме правоохоронної та судової систем», — сказав громадський діяч.

Нагадаємо, столичні чиновники закупили для укриттів дитячі барабани на загальну суму в 900 тисяч гривень. Також вони не закупили для дві сковорідки по 600 тисяч гривень кожна. Приблизно в мільйон міському бюджету обійшлися дитячі настінні конструктори для бомбосховищ. А на додачу Дніпровська РДА закупила портативні рації на загальну суму понад 1 млн грн.

Раніше ми говорили з офіцером ЗСУ про скандальні закупівлі та державний апарат під час війни.