Будь-яка цифра буде більше, ніж у 2022 році, — експерт про виробництво снарядів в Україні

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що Україна в червні цього року виробила більше мінометних та артилерійських снарядів, ніж за весь минулий рік.

122-мм снаряди для артилерії
122-мм снаряди для артилерії

Заяву чиновника прокоментував військовий експерт Михайло Жирохов для телеканалу I-UA.tv.

«Людина не в курсі взагалі, тому що виробництво у 2022 році було запущено тільки в кінці року на базі чеських, польських підприємств, і це були одиниці, не десятки й не тисячі. Тому будь-яка цифра, яку зараз можна озвучити, буде більше, ніж виробили у 2022 році», — зазначив він.

За його словами, боєприпаси намагалися зробити 30 років, але в Україні не було виробництва необхідних збройних порохів для того, щоб виробляти снаряди, мінометні міни та інше.

«Зараз те, що є, виробляється з іноземних комплектуючих. У результаті виробництва цього не існує. Тільки невеликі об'єми, які могли б вироблятися, — технологічні лінії, які були в Павлограді та на Сумщині. Але вони зараз усі розбомблені. Тому говорити про повноцінний закритий повний цикл виробництва, наприклад, боєприпасів, ми не можемо, тому що комплектуючих у нас немає. Основні комплектуючі для цих боєприпасів — це підривники, а виробництва їх у нас не було, немає та найближчим часом цю технологію нам не передадуть», — вважає військовий експерт.

Окрім цього, Камишін заявив, що прагне зробити Україну знову великим експортером зброї. Проте Жирохов підкреслив, що Україна ніколи не була великим експортером зброї, тому що конкурувала з росією.

«Ми продавали тільки зброю з наших складів. Це було буквально 2−3 контракти за 30 років. Але в більшості це було не нове виробництво, це було переозброєння, але таким експортером, як Франція, Німеччина, Сполучені Штати, ми ніколи не були», — додав він.

Водночас, на його думку, Україна в перспективі може стати експортером зброї, але для цього потрібні великі інвестиції.

«Я маю надію, що вони підуть після закінчення війни. Ми зараз бачимо, що багато європейських різних компаній, фірм націлені на наш ринок, але в тому сенсі, щоб локалізувати виробництва на нашій території», — підсумував військовий експерт.