Варто добиватися присутності американців на території України, — Віталій Бала

На перемовинах щодо гарантій безпеки для України треба говорити про конкретні, реальні, практичні речі, щоб у випадку якихось агресивних дій був алгоритм прийняття відповідних рішень і дій.

Варто добиватися присутності американців на території України, — Віталій Бала

Про це заявив політолог Віталій Бала в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«По великому рахунку береться, умовно кажучи, гарантії, які Сполучені Штати Америки уклали з Ізраїлем, можна говорити про певні домовленості Сполучених Штатів Америки з Тайванем. Усі чітко мають усвідомити, що США не будуть воювати своїми солдатами на території України. Усе інше, на мою думку, треба так чи інакше обговорювати та намагатися досягнути спільної точки зору стосовно і надання зброї, і навчання, і підтримки фінансової у сфері безпеки. Про ці всі речі необхідно говорити», — зазначив він.

На його думку, варто все-таки добиватися присутності американців на території України.

«В який би спосіб це могло бути? Перший етап, напевно, — це створення якихось центрів (центрів підготовки, навчання тощо) на території України. Безумовно про це треба домовлятися в контексті завершення війни. А потім, можливо, уже й баз. Я б говорив у першу чергу про військово-морську базу. Це нам дуже треба. У нас у цьому ситуація дуже непроста. Це наша слабка сторона. На це треба звернути більшу увагу», — підкреслив експерт.

Поки що, за його словами, мова йде лише про загальні речі щодо гарантій безпеки.

«Я дуже сподіваюся, що вони будуть конкретизовані. Я не знаю, з якими пропозиціями поїде українська делегація. Бо, я думаю, не про все треба говорити публічно, а, можливо, і потім не все також треба повідомляти. Але так чи інакше домовленості мають бути досягнуті в такому вигляді, щоб був конкретний і реально зрозумілий план дій по пунктах, що і як будуть робити Сполучені Штати Америки», — додав Бала.

Він нагадав, що на саміті G7 у Вільнюсі йшлося про те, що термін гарантій безпеки триватиме до вступу України в НАТО.

«Але з моєї точки зору, ці двосторонні гарантії зі Сполученими Штатами Америки, з Великою Британією, з іншими країнами можуть бути більш ефективними, ніж конкретно 5 стаття, яка передбачає, у тому числі, блокування, ветування. Тому я думаю, що треба взяти за основу все, що передбачає НАТО, а може й більше, за виключенням участі військових сил. І цим наповнити домовленість, яка буде у вигляді, напевно, якогось договору, де має бути чітко все прописано», — сказав політолог.

Нагадаємо, Україна розпочне перемовини зі США щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій вже наступного тижня.