Білоруські гелікоптери на території Польщі: чи вступить НАТО у війну з рф?

Чи вступить НАТО у конфлікт з рф, залежить від політичної волі Альянсу.

гелікоптери Білорусі 1 серпня вторглися на територію Польщі
гелікоптери Білорусі 1 серпня вторглися на територію Польщі

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

«Тобто тут питання, яка межа має бути перейдена. Хоча вже неодноразово говорив, що в мене є сумніви щодо ефективності НАТО реагувати на сучасні гібридні загрози, попри те, що це є поки єдиним дієвим геополітичним Альянсом. Однак є багато запитань стосовно політичної складової. Тобто чи готові керівники членів-країн Альянсу визнати, що зі сторони рф, вже почалася агресія. Та чи буде достатньо часу в Альянсу для того, щоб прийняти необхідні кроки, коли там побачать, що агресія з боку рф, вже почалася. Наразі ми бачимо провокацію з боку рф. До речі, росіяни вже так діяли раніше, коли таким чином намагаються промацувати готовність Альянсу до реальної відповіді. В такій ситуації готовність Польщі до відповіді», — каже В. Кулик.

На його думку, країна, яка є членом НАТО може проявити силу по відношенню до рф.

«Тобто Польща у випадку практики порушення її повітряного простору може протидіяти агресії рф. Може бути завдано удар третьою стороною по місцю базування авіації. Тому будемо дивитися, який сценарій може бути застосовано. Поки росія провокує Альянс та підіймає ставки. Тут лише одне питання, чи готова Польща до радикальних дій. Думаю, що готова. А чи готовий Альянс? Тут є питання», — каже експерт.

За його словами, відсіч рф зі сторони Польщі не вплине на війну в Україні, просто припиняться польоти над територією Варшави.

«Також сторони можуть обмінятися офіційними заявами і на цьому все завершиться, ніяк не позначившись на війні в Україні. Однак це покаже, що країни члени Альянсу готові до протистояння агресії рф», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що за даними, які зібрали незалежні розслідувачі, гелікоптери Білорусі 1 серпня вторглися на територію Польщі на глибину до 3 км від кордону та пройшли практично над польським населеним пунктом Біловежі.