До декларації G7 про гарантії безпеки приєдналися 12 країн: чи готують Україну до перемовин з рф?

До спільної декларації Групи семи про так звані «гарантії безпеки» для України уже приєдналися 12 країн. Однак конкретні параметри будуть визначені шляхом двосторонніх консультацій.

Декларації G7 про гарантії безпеки для України ще обговорюються
Декларації G7 про гарантії безпеки для України ще обговорюються

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог — міжнародник Володимир Воля.

«Гарантії безпеки це не підготовка до переговорів з рф. Тим паче, що ми бачимо позицію Заходу — війна може бути завершена лише рф звільнить території України. Тому йдеться про підтримку 12 країн, які приєдналися до декларації G7 про гарантії безпеки. Ця декларація запустила політичний процес для вироблення практичних реальних гарантій безпеки України. Однак конкретні гарантії вже визначатимуться у форматі переговорів між Україною та окремими державами. Тобто припустимо, що це може бути оборонна угода між США та Україною. Конкретні параметри будуть визначені шляхом двосторонніх консультацій. Те саме стосується Польщі та інших країн. Поки що йдеться про політичний документ, в якому фіксується, що Україна отримає певні гарантії безпеки», — каже В. Воля.

На його думку, саме від того, як розвиватимуться події, буде залежати, якими будуть гарантії безпеки для України.

«Якщо рф розвалиться — це одні гарантії безпеки. Якщо ж москва капітулювала, але не змінила свій зовнішньо — політичний курс, то це інші гарантії. Тобто гарантії безпеки є похідними від викликів, які існують в геополітичних реаліях. В цьому випадку для України. Тобто гарантії безпеки з’являться, коли буде зрозуміло, як завершиться війна. Зокрема, ближче до завершення війни», — каже В. Воля.

На його думку, важливо не просто задекларувати гарантії безпеки, а й реалізувати.

«Зараз США, як і інші держави, не можуть гарантувати недоторканість територій України, адже йде війна. Зараз країни партнери можуть гарантувати лише надання політичної, військової та фінансової підтримки. Доки йде війна, жодна держава член Альянсу не буде втягуватися в неї, як і саме НАТО», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Президент Володимир Зеленський заявив, що станом на 2 серпня до спільної декларації Групи семи про так звані «гарантії безпеки» для України уже приєдналися 12 країн.