Адвокат прокоментував закритття кримінальних справ за воєнні злочини рф в Україні

У воєнних злочинах немає термінів звільнення від кримінальної відповідальності.

Частину військових злочинів рф
Частину військових злочинів рф

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Насправді питання в тому, що передбачені терміни для розслідування кримінальних проваджень. Якщо вони сплинуть і підстав для розслідування не буде, то справи закриються. За законодавством поновити їх не зможуть. Однак дивує позиція департаменту протидії злочинам, скоєним під час збройного конфлікту. Можливо журналісти вирвали з контексту. Адже згідно з законодавством терміни досудового розслідування можуть призупинити. Тому винних осіб можна притягнути до відповідальності за конкретні злочини. Те ж саме стосується заяви, яка перекладає відповідальність на суд», — каже юрист.

За його словами, суд може продовжити терміни, якщо прокурор та слідчий, який веде справу, поясне чому треба продовжити терміни.

«Тому заява департаменту виглядає дуже нелогічно. Адже терміни розслідування в конкретних кримінальних провадженнях можна продовжувати. Однак не виключаю, що депутати можуть внести зміни в Кримінально-процесуальний кодекс. Хоча це буде неправильно», — каже адвокат.

За його словами, такі заяви департаменту можуть свідчити про те, що деякі кримінальні провадження, які були порушені, скоріш за все залишаться нерозслідуваними, а особи, які вчинили кримінальні злочини непокараними.

«Важко сказати хто в цьому винен. Слідчий або прокурор, чи так склалися обставини, що немає свідків. Крім того, дуже важко встановити винних на захоплених територіях. Однак у воєнних злочинах немає термінів звільнення від кримінальної відповідальності. Тому треба дивитися кожну справу, яка була порушена і на їх прикладі більш менш зрозуміти, хто винен в тому, що справа не розслідувалась чи не були знайдені винуватці, або їх не притягнули до відповідальності», — резюмує експерт.

Нагадаємо, в Україні можуть автоматично закрити частину кримінальних справ за фактами воєнних злочинів росіян в Україні. Справа в тому, що в кримінально-процесуальному кодексі є певні терміни, в які потрібно знайти підозрюваних і зробити хоч якийсь прорив у справі. Варто зазначити, що в Україні зафіксовано майже 100 тисяч російських злочинів.