Повернення штрафів за торгівлю без касових апаратів призведе до тінізації економіки — експерт

Президент Володимир Зеленський на всю країну заявив, що під час воєнного стану та ще рік після цього, не буде перевірок та штрафів для підприємців, але не дотримав слова. Тому повернення штрафів за торгівлю без касових апаратів призведе до зростання корупції та криміналу.

З 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за відсутність касових апаратів
З 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за відсутність касових апаратів

Про це в коментарі I-UA.tv заявив підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич.

«Чинна практика у світі говорить про те, що в часи кризи, війни та катаклізмів єдині правильні дії — зменшення податкового навантаження на бізнес та громадян, які знаходяться на межі виживання. Адже треба зробити все, щоб вижила держава, яка базується на громадянах. Тому дії неправильні та несвоєчасні. Другий важливий момент — такими діями влада задекларувала принцип брехні та не тримання слова. Адже Зеленський на всю країну заявив, що під час воєнного стану та ще рік після цього, не буде перевірок та штрафів для підприємців. Однак президент не дотримав слова», — каже С. Доротич.

Він підкреслив, що з 1 жовтня планувалося відновити штрафи для підприємців за відсутність касових апаратів на 100 — 150%.

«Їх зменшили. За першу порушення 25%, а наступне 50%. Це величезні кошти для підприємства, тому наслідком цих недолугих дій буде чергова тінізація економіки. Адже підприємцям легше продавати незареєстрованим, за допомогою різних інтернет-ресурсів. Адже держава під час війни не підтримує, а влада бреше. Як гукнеться, так і відгукнеться. Якщо тебе дурять, то маєш повне моральне право дурити у відповідь. Тому ситуація складна і погана. Попри війну будемо мати внутрішню нестабільність та тінізацію. А це не тільки корупція, а і кримінал. Це знищення держави з середини», — каже С. Доротич.

Він підкреслив, що підприємці колосально розчаровані у владі.

«Адже в черговий раз бізнес надурили. Це тренд запустив Зеленський, тому вся відповідальність за те, що зараз відбувається в країні є та буде на ньому», — резюмує С. Доротич.