Зараз потрібно створити це місце інформаційного опору в Польщі, — Стрельников

Розуміння необхідності будівництва «Музею перемоги над деспотизмом» з боку рядових громадян Європи та України є, а коли буде розуміння з боку українських еліт, українського істеблішменту, невідомо.

Михайло Стрельников у програмі "Точка зору"
Михайло Стрельников у програмі "Точка зору"

Таку думку висловив автор ініціативи будівництва «Музею перемоги над деспотизмом» у Польщі Михайло Стрельников у програмі «Точка зору» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Зараз потрібно створити це місце інформаційного опору в Польщі, а потім іти вже по інших країнах. І найголовніше, що оскільки Польща — це транспортний хаб для України, оскільки Польща більш всього надає зараз і надавала допомоги Україні, вона, так би мовити, позиціонує себе як наш соратник у боротьбі. Саме тут потрібно створити «Музей перемоги над деспотизмом», — зазначив він.

Гість програми розповів про свого знайомого, українського мецената, який бажає віддати свою ділянку в Італії під будівництво музею.

«До мене дзвонив один з наших українських меценатів, у якого є в Італії досить велика ділянка земельна. Він каже: „Михайло, покинь ти ту Польщу, приїжджай до Італії, створимо музей. У мене є там ділянка, то моя приватна ділянка. І нехай усі, хто тут буде гавкати, що тут не потрібний той музей, я їм всім рота заткну, бо то моє“. Я розумію необхідність створення такого музею зараз», — додав Стрельников.

За його словами, українська еліта не допомагає у створенні музею в Польщі, оскільки немає розуміння необхідності.

«Ми можемо й самі в Європі все зробити. Але де нам взяти ті ж експонати, які потрібні? Де нам взяти ті експонати, які будуть привертати увагу? Бо я вам наведу приклад один. 24 серпня буде День Незалежності України, і в одному з великих польських міст звернулися до нас з проханням допомогти встановити біля їхнього центрального музею хоч якісь екземпляри розбитої військової техніки, щоб демонструвати на День Незалежності. Це підтримує і влада, адміністрація. Це не просто місто, це одне з воєводств, це велике місто. Ми звернулися до наших українських музеїв, до центральних, щоб посприяти, щоб привезти сюди цю техніку, встановити на День Незалежності. Поки що нам надіслати електронною поштою плакати, які ми можемо роздрукувати та виставити. Ну ви розумієте різницю між плакатами та технікою. Я плакати й сам можу роздрукувати та виставити. І в тому місті їх можуть роздрукувати та виставити. Тут потрібна саме оця присутність. А з того боку не розуміють цього», — підкреслив автор ініціативи.

Він наголосив, що українські біженці вже включилися до діаспори, яка існувала в Польщі.

«Можна сказати, що то вже дуже сильна маса людей, яку, на жаль, наша українська влада не використовує для просування інтересів України в Європі», — підсумував Стрельников.

Нагадаємо, в Польщі планують збудувати «Музей перемоги над деспотизмом», де буде представлена знищена російська техніка у війні рф проти України.