Війна продовжуватиметься поки Захід не позбавиться ілюзій, щодо рф — політолог

Українцям варто налаштуватися на те, що до повноцінного миру далеко. Адже реального мирного плану ще немає.

Реального мирного плану ще немає
Реального мирного плану ще немає

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

«Розмови про мирні плани точаться весь цей час. Зараз ми бачимо збільшення так званих миротворчих ініціатив з різного боку гравців. До них долучається то Китай, то Бразилія або африканські чи європейські країни разом з Папою Римським. Однак повноцінні переговори — питання часу. На цей час сторони не готові до подібних рішень. Заяви проте, що осінню розпочнеться процес перемовин між рф та Україною — видавання бажаного за дійсне. Можливо сторонам цього б хотілося. Саме про це каже голова МЗС Кулеба, говорячи, що така ймовірність є. Однак сказати, що Захід має якусь одну модель по перемовинах — не сказав би. Тобто немає тиску на Київ та примусу до перемовин. Хоча все, що зараз відбувається, вказує на те, що перемовини в майбутньому можливі. Для цього має бути сформована модель для переговорів за участю України, щоб «без нас, нас не одружили», — каже В. Кулик.

Він не бачить проблеми в тому, що Україну не запросили на саміт G20, який має пройти в вересні в Індії.

«Це лише один з майданчиків, де можуть проводити перемовини. Нагадаю, що росіян не запрошували на саміт в Садовській Аравії, де відбулися перемовини, щодо війни в Україні. Хоча там були китайці, американці та європейці. Українцям варто налаштуватися на те, що до повноцінного миру далеко. Тому формула входження у мирний процес достатньо віддалена перспектива. Реального мирного плану ще немає. Війна буде продовжуватися», — підкреслює В. Кулик.

На його думку, Захід має усвідомити, що для завершення війни в Україні, рф має бути зруйнована.

«Руйнування рф очевидно для нас та певної групи інтересів на Заході, але не для всього світу. Зокрема, не для президента Індії, багатьох конгресменів США та частини політичної еліти ЄС. Вони живуть в очікуванні, що було б непогано перегорнути сторінку і повернутися до 23 лютого 2022 року. Почати переговори та відносини з рф з чистого листа. Однак це велика ілюзія. Поки Захід її не позбавиться, війна буде продовжуватися. Як тільки на Заході приймуть нову реальність без існування росії, тоді можемо говорити про формування проєкту, під назвою, що робити після розвалу рф. В Україні вже є пропозиції, якою має бути карта після розвалу росії, є ідеї, як її зруйнувати. Поки що це не є мейнстримом західної політичної думки. Почекаємо. Однак це очікування вартістю життя українців. Проте якщо ми говоримо про перемогу, то іншого виходу немає», — резюмує політолог.