Він фактично є творцем образу українця, — історик про Гоголя

Микола Гоголь фактично є творцем стереотипного образу українця. Це навіть відобразилося в протиставленні образів Остапа та Андрія з повісті «Тарас Бульба».

Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"
Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"

Про це заявив незалежний дослідник української історії Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Не надто розвинений інтелектуально Остап став героєм. А більш розвинений Андрій став антигероєм, якого Україна вбила руками його батька. Звичайно, це був геніальний хід з боку Гоголя. Він був дуже художньо обдарованою людиною, і він не був аналітиком, але щось відчував. І от він так це відчув, що інтелектуали — це антигерої. Як це так вийшло? А потім пішло-поїхало, Гоголя вивчають у школах. Річ у тому, що яким би він геніальним не був, якби імперія не побачила в ньому інтересу, то про Гоголя ніхто не знав сьогодні», — пояснив він.

За його словами, імперія побачила в ньому інтерес, і саме тому «Тарас Бульба» був не останнім твором, завдяки якому Микола Гоголь став відомим.

«Гоголь створив уявлення про архетипи. Тобто реальний архетип українця — це одне, а архетип українця в уявленнях Гоголя — це зовсім інше. Це перше. По-друге, я його розглядаю саме в історичному контексті, при тому у двох площинах. Перша площина — це висвітлення ним історичних моментів з нашої історії. І друга площина — участь українців у творенні ідеологічних основ імперії, яка цих українців гнобила та в принципі призначила їх на зникнення. При тому перший і другий контекст дуже між собою пов'язані», — зазначив історик.

Річ у тому, підкреслив дослідник, що Гоголь став на шлях зради тих ідеалів, які були закладені українською буржуазною революцією середини XVII ст.

«Вони поставили пріоритетом свої особисті інтереси. Цим інтересам відповідало перебування в Московському царстві, вони хотіли захисту від свого козацтва, вони хотіли захисту своїх майнових прав, до яких козацтво часто ставилося по-ворожому, бо при Хмельницькому так не було. І ті ідеали революції були зовсім інші. Ті ідеали не передбачали перетворення козацької старшини на новітніх землевласників. (…) З цього середовища, із середовища колаборантів, зрадників постала постать Миколи Гоголя», — підсумував Коваленко.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.