У 2023 року експорт українського агропродовольства до Азії поступово відновлюється

У першому півріччі 2023 року загальний оборот зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та країнами Азії склав 4351 млн дол. США — на 4% більше відповідного показника за аналогічний період 2022 року у 4181 млн дол. США.

Про це поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

За його словами, цьогоріч наш аграрний експорт (3755 млн дол. США) збільшився на 168 млн дол. США, при цьому імпорт практично не змінився (596 млн дол. США). В результаті, позитивне для України сальдо галузевої торгівлі з країнами Азії також зросло — до 3160 млн дол. США.

Найбільшими покупцями вітчизняної агропродовольчої продукції в азійському регіоні зараз виступають Китай, Туреччина, Індія, Бангладеш, Саудівська Аравія, Ізраїль та Ірак. Разом на них припало близько 89% вартості продажів з України в цю частину світу. Цікаво, що лише Китай з Туреччиною забезпечують понад 70% здійснюваних у нас регіональних закупівель.

Головними постачальниками сільськогосподарської сировини і продовольства з Азії до України в 2023 році стали Туреччина, Китай, Індія та Індонезія, сумарна частка яких перевищує 4/5 у вартості нашого імпорту в цьому регіоні.

Країни Азії продовжують фокусуватись на ввезенні традиційної продукції українського виробництва — зернових (1701 млн дол. США), олій та жирів (1338 млн дол. США), олійних культур (221 млн дол. США), залишків харчової промисловості (213 млн дол. США), м’яса і субпродуктів (115 млн дол. США).

У той же час перевагу в імпорті з азійських держав наша країна надає продуктам, пропозиція яких нині недостатня або відсутня на внутрішньому ринку. Це, зокрема, овочі, в основному — помідори, різні фрукти — переважно цитрусові, а також насіння соняшнику, пальмова олія, рис, чай, кава тощо.

Показники зовнішньої торгівлі продовольством між Україною та Азією все ще далекі від рівня 2021 року внаслідок неможливості повноцінного та регулярного використання наших морських портів, але даний регіон через велику ємність споживчого ринку і диверсифікацію аграрного виробництва є фактично безальтернативним по багатьох продуктах для галузевих компаній експортної та імпортної спеціалізації, підсумував Микола Пугачов.