Україна модернізує танки Т-64 до зразка 2022 року

На передовій все частіше починають з’являтись українські танки Т-64БВ у модифікації зразка 2022 року.

Україна модернізує танки Т-64 до зразка 2022 року
Україна модернізує танки Т-64 до зразка 2022 року

Відео з танковим підрозділом модифікованих машин було оприлюднено телеграм-каналом.

На оприлюднених кадрах показано проїзд шести модернізованих бойових одиниць у складі двох танкових взводів.

Враховуючи відсутність встановлених командирських кулеметів у дистанційно керованій турелі, можна припустити, що танки знаходяться на полігоні.

Т-64БВ зразка 2022 року

Модифікація зразка 2022 року розпочала випробовування харківськими інженерами перед самим початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. По своїй суті вона є подальшим розвитком модернізацій Т-64БВ зразка 2017 та 2019 років.

Порівняно з оригінальною радянською машиною, модернізація привнесла у конструкцію ряд покращень та заміну частини старих систем на сучасні.

Було замінено старий приціл навідника на оновлений ТПН-1ТПВ з тепловізійною матрицею, котра дозволила виявляти цілі за будь-яких умов на відстані до 6 кілометрів. За деякою інформацією, частина танків могла отримати альтернативний приціл з електрооптичним перетворювачем, або, простіше кажучи, з пристроєм нічного бачення.

Окрім цього, машина отримала сучасну цифрову радіостанцію L3 Harris військового класу, а також пристрій супутникової навігації СН-4215.

Окремо варто зазначити про появу цифрової панелі для механіка-водія танку, на котру виводяться усі необхідні показники машини.

Візуально машину можна упізнати завдяки появі протикумулятивних бортових решіток, що прикривають зону машинно-трансмісійного відділення.

Танк отримав бронепанель, що прикриває від уламків командирський кулемет та ящик з патронами, а також додатковий протиуламковий броньовий захист зовнішніх паливних баків.

Поява модернізованих танків у складі українських військ була вперше помічена лише на початку 2023 року. Імовірно, до рівня Т-64БВ зр.2022 доводяться старі немодернізовані радянські машини, що прибувають пошкодженими на танкоремонтні підприємства.

Відомо, що, окрім українських потужностей, ремонтом Т-64 з квітня цього року також займається польський бронетанковий завод Bumar-Łabędy в Глівіце. Роботи ведуться в рамках підписаної угоди між компанією Polska Grupa Zbrojeniowa та українським концерном «Укроборонпром».

Також до ремонту танків цієї моделі можуть бути залучені підприємства чеського оборонно-промислового комплексу. В червні 2023 року міністерство оборони Чехії повідомило про підготовку до проведення капітального ремонту українських танків.