Низькі зарплати, — експерт пояснив, чому українці витрачають понад 41% доходу на харчування

Згідно з дослідженням Picodi, українці витрачають на продукти харчування в середньому понад 41% свого доходу.

Низькі зарплати, — експерт пояснив, чому українці витрачають понад 41% доходу на харчування

Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко прокоментував дані дослідження для телеканалу I-UA.tv.

«У структурі видатків української сім'ї харчування дійсно займає велику частку. До війни, за даним Держкомстату, ця частка доходила до 50%. Якщо порівняти з країнами Європи, то там вважається, що якщо сім’я витрачає на харчування більше 10−15%, то вона бідна. Але там інша структура споживання, там величезну частку займає плата за опалення, податки, страхування, виплати іпотеки. Тобто не можна сказати, що українці багато на їжу витрачають. Така у нас структура споживання», — зазначив він.

За його словами, в українських сім'ях дуже малий відсоток коштів залишається на розвиток: освіту, розваги, відпочинок.

«Також дуже мало сімей роблять якісь заощадження. Тобто українці, можна сказати, працюють за хліб. І на розвиток домогосподарства залишається невелика частка. Ймовірно, що це наслідок наших низьких доходів домогосподарства, низькі заробітні плати», — пояснив експерт.

Як показує дослідження, схожі показники мають Молдова, Ефіопія та Камбоджа. Водночас найменший відсоток витрат на харчування спостерігається в розвинених країнах світу: США, Великій Британії та Сингапурі.

«Це означає, що там великі доходи, тому на харчування витрачається незначна частка сімейного бюджету. Якщо порівняти ціни, то більшість економістів кажуть, що в нас на продукти харчування європейські ціни, але, на жаль, у нас не європейські зарплати», — додав Сергієнко.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.