Коли скінчиться війна в Україні: експерт назвав кілька сценаріїв

Українці мають готуватися до оптимістичного сценарію — це літо 2024 року.

Коли скінчиться війна в Україні: експерт назвав кілька сценаріїв
Коли скінчиться війна в Україні: експерт назвав кілька сценаріїв

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Якою буде тривалість війни, ніхто не знає. Однак існує кілька сценаріїв розвитку подій. Наприклад, війна може швидко закінчитися, якщо раптом помре путін, або його відсторонять від влади. У такому випадку війна може скінчитися одразу або через декілька тижнів. Це гіпотетичний сценарій та фактор випадковості. Якщо ж виходити зі сценарію, що путін буде при владі та його не відсторонять, то можна говорити про низку факторів, які впливатимуть на перебіг війни. Це ситуація на фронтах. Потенціали, які рф та Україна можуть залучити, фактор втоми російського суспільства, фактор дії санкцій, а також результати бойових дій літньо-весняного періоду в Україні. Якщо зібрати всі ці фактори, то можна прогнозувати, що війна скінчиться приблизно літом або осінню 2024 році. Цієї осені за підсумка бойових дій на Сході та Півдні стане зрозуміло більш конкретно, коли закінчиться війна», — каже В. Воля.

При цьому він підкреслив, що українське суспільство повинне готуватися до оптимістичного сценарію — це літо 2024 року.

«Однак це потребує додаткової мобілізації людських ресурсів. Раніше були сподівання, що звільнення територій буде більш швидким та масштабним. Цього не трапилося. Саме це призвело до корекції прогнозів. Однак українські війська просуваються. Варто не забувати, що путін буде робити все, щоб не втратити території захоплених Запорізької, Херсонської, Донецької, Луганської областей та Крим», — каже В. Воля.

На його думку, говорити про песимістичний сценарій зарано.

«Для прогнозування потрібно спиратися на певні умови та обставина. Значна частина умов змінюється. На користь України працює просування ЗСУ та втрата рф окупованих територій попри лінії укріплення. Тому восени 2023 року прогнози про закінчення війни будуть скориговані. Однак за песимістичним сценарієм путін залишається при владі, в рф немає ніяких заколотів та продовжується мобілізація для того, щоб змінити хід війни на свою користь. Тут головний фактор, наскільки суспільство рф втомиться від цієї війни. Деморалізація суспільства рф поступово прогресує. Тому тут головне питання, коли відбудеться деморалізація частини бізнесової еліти рф, частини оточення путіна та частини суспільства, все це має скластися у фактор загальної втоми. Через це російські війська можуть відмовитися воювати. Нагадаю, що імперія рф розвалилася не через економічну кризу, а від втоми людей від війни. Особливо фронтовиків. Цілі підрозділи почали залишати фронт. Тому рф не застрахована від повторення цього в іншому форматі. Адже санкції та війна негативно впливають на російський бізнес, промисловість, а росіяни все більше починають відчувати ефект від санкцій та втому від війни», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що війна може бути тривалою, і попередив про «болісні втрати».