Саміт БРІКС без путіна: експерт розповів, чого чекати Україні

Саміт БРІКС — це не коаліція антизахідних сил, на що сподівалася рф, це перезапуск руху неприєднання, який існував за часи холодної війни.

Саміт БРІКС без путіна
Саміт БРІКС без путіна

Про це у коментарі заявив політичний експерт Віталій Кулик.

«Було очевидно, що путін не поїде на саміт БРІКС в Африканську республіку, оскільки ПАР підписант та ратифікант Римського статуту. Відповідно там діє юрисдикція Міжнародного кримінального суду. Тому ордер на арешт путіна є обов’язковим для виконання. Входити в клінч відносин з Заходом ПАР не захотіла. Крім того, путін сам би не ризикнув туди летіти. Адже він боїться будь-яких ускладнень. Завжди існує загроза примусової посадки літака та міжнародного арешту путіна, як військового злочинця. Відповідно це прояв слабкості та поступове перетворення рф на клієнта Китаю. Зараз основний голос в БРІКС належить саме КНР. Тож саміт БРІКС не перетворився на антизахідний, тобто це не коаліція антизахідних сил, на що сподівалася рф, це перезапуск руху неприєднання, який існував за часи холодної війни. Тобто — не за Захід і не за рф. Країни БРІКС чітко починають це артикулювати. Це є навіть у заявах президента ПАР «, — каже В. Кулик.

Він підкреслив, що БРІКС не є військово- політичним Альянсом чи інтеграційним об’єднанням по типу ЄС.

«Це клуб, де шукають точки взаємодії в окремих економічних та політичних питання для країн, які бачать себе у руху неприєднання. Для України важливо не закривати вікно співпраці, а по можливості взаємодіяти з цим об’єднанням. Адже не всі учасники БРІКС займають антиукраїнську позицію. Навіть з КНР та Бразилією варто вести розмови та проводити проактивну політику. Проводити роз’яснювальну позицію, вступати у дебати з лідерами та інтелектуальною спільнотою цих країн та просувати свої наративи. Україна має окремо працювали з країнами так званого глобального Півдня та знаходити порозуміння та підтримку», резюмує політолог.