Держава має перестати оподатковувати працю: як боротися з тіньовою зайнятістю?

Брати з працівника податки за те, що він працює, — це пережиток старих часів, хоча він активно поширений по світу.

Держава має перестати оподатковувати працю: як боротися з тіньовою зайнятістю?

Таку думку висловив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«А страхування, напевно, слід не просто залишити, а віддати його на сплату працівнику. Таким чином він би чітко знав, що заробив собі страхову пенсію, страхові лікарняні та страхове відшкодування на якісь інші випадки», — зазначив він.

В Україні в декілька разів занижена мінімальна заробітна плата. За словами експерта, на сьогоднішній день значну частину тих, хто працює за ці кошти, фактично також можна було б віднести до нелегальної зайнятості, тому що «вони не можуть заробити собі на життя».

«Якби держава встановила реальну мінімальну заробітну плату в 3−3.5 разів більше, ніж зараз, то значна частина начебто сьогодні працюючих легально автоматично прийшла б у частину нелегально працюючих», — додав Кондрюк.

Щоб зменшити відсоток тіньової зайнятості в Україні, на його думку, треба спробувати мінімізувати ті проблеми, які штовхають державу, працівника та роботодавця на неналежне оформлення трудових відносин.

«Головним на сьогодні є бажання держави отримати податок з фізичних осіб. Я абсолютно переконаний, що держава повинна перестати оподатковувати працю та має компенсувати це оподаткування споживанням. Як тільки це відбудеться, левова частина тіньової зайнятості перестане мати сенс», — підсумував фахівець.