Кого приймуть у військову поліцію — лакмусовий папірець, — офіцер-фронтовик

Міністерство оборони України розробляє законопроєкт про створення військової поліції.

Кого приймуть у військову поліцію — лакмусовий папірець, — офіцер-фронтовик

Такі нововведення прокоментував офіцер-фронтовик Сергій Горбаченко для телеканалу I-UA.tv.

«Найголовніше питання — який функціонал на військову поліцію буде покладено. У нас зараз є ВСП (Військова служба правопорядку), а також Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері. Якщо брати „нуль“, ми бачили, що робила поліція — стояла на блокпостах, не більше, не менше. Немає різниці, як будуть називатися ці загони. Кожен повинен виконувати свої обов'язки та розуміти, що вже війна», — зазначив він.

У відомстві повідомили, що серед завдань військової поліції буде боротьба з військовими злочинами та забезпечення дисципліни серед військових.

«Як може поліція це робити? Є військові, є офіцери, які слідкують за дисципліною. Вони повинні мати повагу серед солдатів. Повинна бути субординація. До чого тут поліція? Вона приїде „на нуль“? „На нулі“ поліцейських взагалі немає, а вже в сірій зоні поліцейських купа. Особливо, коли їм знімали 30 тисяч грн бойових, їх туди понаїжджало. Там я їх більше бачив, ніж військових», — розповів Горбаченко.

За його словами, дисципліна на війні вимальовується сама.

«Усі розуміють, що ми в одному човні. Чого зараз поліцейських немає „на нулі“, немає жодного батальйону? Вони лише кошмарять людей. Вчора їхав у комендантську годину. Зупиняють поліцейські, я їм називаю пароль. А вони кажуть: „Повинні їздити по перепустках“. Але якщо воєнний стан, цивільні їздять по перепустках, а військові — по паролях і військових квитках», — пояснив офіцер-фронтовик.

Він припустив, що військову поліцію можуть створити задля того, щоб залякувати бійців.

«Можуть бути чергові загони, і буде так: одні повинні воювати, а інші — красти. У нас досі не створена повністю військова юстиція. А що таке військова поліція? Є ж військова прокуратура! А кого приймуть у цю поліцію — лакмусовий папірець», — додав військовий.

Горбаченко наголосив, що всі, хто цікавився, чого поліції немає «на нулі», скоро отримають відповідь на це питання.

«Тепер їх відсутність „на нулі“ буде обґрунтована, бо вони будуть дивитися, щоб ті, хто боронить країну від ворога, „не скоювали злочинів“. Як розпиляти бюджет необхідний для оборони? Треба створити свою „псарню цепних псів“ і вигадати красиву назву, що буде лягати в загальну концепцію дійства», — сказав військовий.

За його словами, в умовах правового режиму воєнного стану бажано не створювати нову структуру, яка фінансуватиметься з держбюджету, а розширити функціонал уже створених правоохоронних органів, зокрема Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері, Служби безпеки України.

«Тобто якщо в нас є СБУ, яка може проводити оперативно-розшукові заходи, то саме в цьому напрямку бажано розширити їхні повноваження щодо превентивних заходів, які стосуються саме скоєних злочинів військовослужбовцями, наприклад, розкрадання та продаж військового майна, державна зрада, самовільне залишення частини, невиконання наказів тощо», — резюмував Горбаченко.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.