Офісна VS дистанційна робота: де краще проявляється продуктивність?

Продуктивність людини залежить від її особистісних характеристик і від того, який у неї рівень концентрації уваги.

Офісна VS дистанційна робота: де краще проявляється продуктивність?

Про це заявила психологиня-практик Марина Діденко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Зараз уже офлайн та онлайн роботою нікого не здивуєш, тому що ковід нас до цього підготував. Якщо спочатку нам було важко організувати своє місце, у керівників було багато тривоги щодо продуктивності команди, то вже за два роки ковіду та півтора року війни система офісної роботи перелаштувалася, виникли нові форми контролю за виконанням завдань, розподілу та перевірки продуктивності працівника. Уже в більшості людей з'явилося своє робоче місце. Звичайно, якщо ми не говоримо про внутрішньо переміщених осіб, тому що в них можуть бути складнощі з організацією робочого місця», — пояснила вона.

За її словами, коли людина виходить в офіс, вона відчуває свою спільність з певним ком'юніті, може обмінятися своїми переживаннями, отримати підтримку чи допомогу.

«Також ми можемо переключитися між роботою та особистим життям. Коли ми їдемо на роботу, цей шлях налаштовує нас на роботу. Коли ми повертаємося з роботи, ми переключаємося. Таким чином нам легше вдома переключитися на своє життя, і це є однією з форм профілактики вигорання. Коли ми працюємо вдома, межі між роботою та особистим життям стираються. Ми постійно працюємо, ми постійно на зв'язку. Вдома є багато факторів, які відволікають від роботи. Але головне — це те, що психологічно ми не переключаємося. У той же час, коли ми вдома, нам може бути легше, ми можемо відпочити, якщо була ніч обстрілів», — зазначила експертка.

Діденко додала, що раніше вважалося, що краща продуктивність працівників була в офісі.

«Але зараз нові дослідження, досвід показує, що все дуже індивідуально. Для якоїсь людини важливо прийти в офіс, щоб її ніхто не відволікав, у неї був доступ до всіх потрібних матеріалів, до техніки. А для іншої людини комфортніше вдома, тому що вона може обирати зручну форму роботи та час початку, якщо це дозволяє компанія. Єдине, що тут важливо, — пропрацювати правила в команді, як спілкуватися між собою, коли можна писати, для того, щоб не порушувати межі між роботою та особистим життям», — резюмувала психологиня.