У нас головний інститут — розвиток держави, — Микола Сергеєв

У нас, в Україні, головний інститут — розвиток держави. Від цього будується республіка.

Микола Сергеєв у програмі "Суспільні діалоги"
Микола Сергеєв у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Я завжди борюсь з цим словом — створювати. Кажуть „створювати громади“, „створювати спільноти“. Давно сказано, що вони всі створюються, формуються ривком, не потрібно їх створювати примусово. А от потрібно, щоб з'являлися каталізатори цих процесів, коди навколо саме активних фахових спільнот будуть поєднуватися колективи людей, мешканців, які проживають на певних територіях. Їх треба структурувати. Це наше завдання — поява цих спільнот. Чим більше їх буде, але фахових і направлених у пріоритетних питаннях, тим краще. Якщо спільнота проживає на певній території, якою вона опікується (населений пункт, квартал, мікрорайон), вона повинна розуміти, чим вона займається», — пояснив він.

За його словами, спільнотам на певних територіях потрібно допомагати та давати стимул для розвитку територіальних громад. Без претензій на владу вони повинні займатися в першу чергу своєю територією, додав гість програми.

«Я вважаю, що їм не створюють і не надають умови. Оце захоплення партійно-політичною боротьбою є на всіх рівнях, починаючи з будинку. Яка політична партія в ОСББ? Вона існує? Не існує. На вулицях, у кварталах, у мікрорайонах немає представників партій, щоб вони займалися саме питаннями цієї території. У нас в районах зачасту немає цих представників партій, які повинні були б опікуватися в першу чергу цією територією», — зазначив голова правління ГО.

Потрібне спілкування на рівні таких мікроколективів, на його думку, для фахового обгрворення питання розвитку, тобто стратегічних планів розвитку громад.

«Стратегічні плани розвитку Києва не формуються зверху, вони повинні формуватися знизу, від тих громад, які виражають свої думки, залучивши експертів до цих думок, зробити аналіз правильний на всіх рівнях, на рівнях соціального розвитку, розвитку територій, тобто архітектурно-просторового формування, як і де будуть розташовані школи тощо», — підкреслив Сергеєв.

Також він вважає, що повинні існувати приміщення рівної доступності та програми, де в першу чергу будуть не курси шиття, а розвиток громад і місцевого самоврядування.