Чи стане новим міністром оборони голова Фонду держмайна Умєров та що буде з Резніковим — відповідь експерта

Подальше перебування Олексія Резнікова на посаді міністра оборони, може мати величезні репутаційні проблеми для України.

Резнікова можуть призначити на посаду посла Великобританії
Резнікова можуть призначити на посаду посла Великобританії

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«У кожного злочину є прізвище та ім’я. Тому не факт, що за закупівлі має відповідати міністр, як політична фігура. Якщо є питання до тих, чи інших закупівель, то це більше до голів департаментів, заступників міністрів. Однак подальше перебування Резнікова на посаді міністра оборони, може мати величезні репутаційні проблеми для України. Міноборони займається фактично тиловим забезпеченням нашого Генштабу та ЗСУ. Однак ми бачимо скандали, з яйцями за 17 грн, куртками з Туреччині. Міністерство оборони потребує зміни обличчя та менеджера, який буде більше уваги приділяти саме ресурсному забезпеченню збройних сил. Тому заміна міністра оборони необхідна. Чи буде це голова Фонду держмайна Умєров, про що свідчать різні джерела, дуже ймовірно, адже Резнікова буде звільнено з посади міністра оборони «, — каже І. Чаленко.

Він не виключає, що дійсно О. Резнікова можуть призначити на посаду посла Великобританії.

«Якщо у антикорупційних органів будуть питання саме до Резнікова, або виникне потужний скандал протягом тижня чи двох, то питання призначення Резнікова послом Великобританії може бути відкладено. Однак за традицією останніх років, ми бачимо, що в посли у нас відправляють не дуже вдалих виконавців. Пам’ятаємо Тарана чи генпрокуроршу Венедиктову, яку відправили у Швейцарію. Однак ситуація з Резниковим, його призначення на посаду посла Великобританії, може буде виправдана. Дуже важко знайти у короткі терміни достойну заміну послу Пристайкові, який потрапив у неприємну ситуацію», — зазначає експерт.

На його думку, голова ГУР Кирило Буданов, на якого раніше були ставки, як на нового очільника Міноборони, не захоче йти на цю посаду.

«Крім того, він очолює ГУР та ще і приймає участь у бойових операціях. Тобто це людина практик, тому є сумніви, що він очолить Міноборони. Стосовно інших кандидатів, які називалися раніше, то з Берлінською виник неприємний випадок в Чернігові, коли відбувся обстріл виставки, це знизило її шанси очолити міністерство. Крім того, вона сама говорила, що не хоче очолювати Міноборони. Стосовно Верещук, то в медійному плані так сталося, що їй краще очолювати Міністерство з питань реінтеграції. А кандидатура Умєрова підпадає з точку зору того, що Україна планує звільнити Крим, а голова Фонду держмайна є представником кримсько- татарського народу. Якщо його поставлять на чолі Міноборони, то говорити про здачу Криму буде нереально. Це підтвердить, що Україна буде боротися за півострів», — резюмує політолог.