Нова еліта не народжується зі старої касти — історик

Зі старої касти нової еліти не може вийти. Адже саме тому й занепало військо Запорізьке.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Наш народ не був в таких умовах, щоб йому заклали в голови справжні цінності. Не було такого в нашій історії впродовж багатьох сторіч. Народ сам мав навпомацки рухатися та шукати якогось опертя. Ним може бути тільки ідеологічне опертя. Адже для того, щоб ти відчув себе людиною та моральну вищість, треба мати ідеологічне опертя», — каже історик.

Він навів приклад, як волинські князі не хотіли жити під Литвою у 17 сторіччі.

«Вони здали саму ідею окремої русинської держави. Ними рухали шкурні інтереси. Адже князі у своєму князівстві мали верховну судову владу. Тобто князь обіймав всі влади. Потім почався тиск на православ’я і у князівствах почали переходити на католицтво. Шляхта, яка була з цим не згодна, опинилася на розпутті», — каже Сергій Коваленко.

На його думку, еліта має сприяти розвитку системи. З касти привілейованих має народитися або не народитися еліта.

" Нова еліта не народжується зі старої касти. Вона заперечує її. Стара каста настільки відстає у своїх шкурних інтересах від покликів часу, що вона просто стає нездатною трансформуватися та реформуватися. Однак, вона може пристосуватися до нової еліти. Це і відбулося у війську Запорізькому. Чому власне воно потім і занепало. Адже військо Запорізьке прийняло надто багато представників старої касти. В історії України такого жодного разу не було, щоб представники колишньої правлячої касти стали новою елітою", — каже експерт.

Він підкреслив, що весь сучасний український політикум, який сформований олігархічними бізнес-колами не спроможна стати новим.

«Але для того, щоб мати достатньо кадрів для проводження управлінської чи адміністративної діяльності, стара каста має розвивати освіту для талановитої молоді, яка має бути вмотивована банальним потягом до знань», — резюмує Сергій Коваленко.