Богдан Хмельницький розумів, що нової держави без опору на народ, не побудуєш — дослідник

Тобто державу треба було створювати з нуля, з новою ідеологією, частиною якою була абсолютно нова соціальна програма.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«У Богдана Хмельницького кадрова проблема стояла дуже гостро. При Богдані Хмельницькому народжувалася нова, власна еліта, яка мала свою ідею та ідеали. До речі, вони і зараз не застаріли, бо ми їх не реалізували, а це наше завдання. Богдан Хмельницький був представником нової еліти. Він не програв, програш нової еліти почався вже після його смерті. А з верхівкою було багато чого не так. Хмельницький розумів, що нової держави без опору на народ, не побудуєш. Тобто державу треба було створювати з нуля, з новою ідеологією, частиною якою була абсолютно нова соціальна програма, те що ми називаємо буржуазно-демократична революція. Тобто народжувався новий світ. Так званий світ буржуазії. А протестанти були носіями буржуазної ідеології. Основа її була в тому, що багатство, яке маєш не належати тобі, воно належить богові. Твоє завдання не розтринькувати та не жити на широку ногу, бо це не твоє», — каже історик.

На його думку, серед представників так званого світу буржуазії було багато незадоволених представників так званої шляхти та колишнього боярства, яке не отримала шляхетського статусу.

" Адже коли українські воєводства перейшли під корону, то на той час вони не мали землі, тільки землеволодіння. Вони не хотіли ставати кріпаками. У них не було іншого виходу, як козацтво чи військо Запорізьке. Оскільки вони жити з землі не могли, то займалися всякими видами підприємницької діяльності. Соледобуванням чи риболовлею", — каже експерт.

Він підкреслив, що стара еліта, яка допомагала Б. Хмельницькому, були кращими з кращих.

" Адже еліта навчалася не тільки в західних університетах, а й воювали у складі європейських армій і навчилися там здобуткам сучасного військового мистецтва. В тому числі це стосувалося використання артилерії та вогнепальної зброї. Тому армія Речі Посполитої в 1648 була безпомічною. Однак Богдан Хмельницький завжди потребував управлінських кадрів, та залучав шляхту. Ці люди принесли свої ідеали: не я для посади, а посада для мене", — резюмує експерт.