Як убезпечити себе під час користування тіктоком? — відповідь експерта з питань цифрової безпеки

Останнім часом у різних країнах світу частково або повністю забороняють китайський соцмедійний застосунок тікток. Водночас в Україні популярність цього додатку лише зростає, особливо серед молоді, військових чи підприємців, які просувають свій бізнес.

Як убезпечити себе під час користування тіктоком?
Як убезпечити себе під час користування тіктоком?

Потенційно в Україні також можуть заборонити тікток, вважає експерт з питань цифрової безпеки ГО «Інтерньюз-Україна» Павло Бєлоусов. Про це він сказав у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Але я думаю, що якщо така заборона й буде, то ініціатива буде від спецслужб і/або держслужбовців. Тож я не думаю, що така історія може в нас відбутися. Скоріше за все, якщо європейські країни та США підуть на повну заборону, то й ми можемо піти за цим трендом, тому що ми все ж таки частина цього західного світу. Але умовно на рівному місці, я не думаю, що в нас заборонять тікток, тому що в нас інша країна, суспільство може бути проти», — пояснив експерт.

Він зауважив, що тікток не є безпечним додатком, зокрема через країну-засновника та збір даних. Однак якщо люди користуються ним, необхідно дотримуватися деяких рекомендацій інформаційної гігієни, перш за все.

«Треба довіряти офіційним джерелам, бо ту інформацію, яку ви бачите в тіктоці, треба перевіряти декілька разів в інших джерелах, чи радитися з експертами. Тобто сам формат тіктока не дозволяє повністю розібратися в якійсь темі. Це якісь швидкі поради, контент більше для збору лайків, переглядів, впливу, ніж для того, щоб вирішити ту чи іншу задачу. І якщо людина розуміє це, то, відповідно, вона шукатиме інші підходи. Для того, щоб розважитися, тікток підійде. А отримувати якусь інформацію, яка впливає на ваші рішення, — ні», — порадив експерт.

Якщо говорити про небезпеку від збору даних, за його словами, краще користуватися тіктоком на окремому пристрої, де немає важливої інформації.

«Або вебверсію використовувати. Через браузер зібрати інформацію вдається менше, тому що він намагається дещо обмежувати. Ще можна дивитися підбірки з тіктоку на інших платформах, наприклад на YouTube. Також надавати тільки ті дозволи цьому застосунку, яких буде вистачати для його коректної роботи. Тобто якщо заборонити доступ до певних даних і додаток працює — супер, так і залишайте», — додав Бєлоусов.

Нагадаємо, раніше експерт розповів, чим небезпечний тікток.